Στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για όλα όσα έγιναν στις διαπραγματεύσεις κατά την περίοδο της κρίσης αλλά και το σήμερα της Ελλάδας, στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σόιμπλε αρχικά σχολίασε πως «είναι δύσκολο να απαντηθεί γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα. Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και τη λιμαν μπραδερς οι αγορές ανακάλυψαν πόσο εύθραυστη είναι η δομή της νομισματικής ένωσης». Και συνέχισε σχολιάζοντας πως «μία Νομισματική Ένωση με κράτη μέλη που έχουν διαφορετική ανταγωνιστικότητα δημιουργεί και προβλήματα. Όταν ζητάτε δάνεια από τους άλλους δεν μπορείτε να τους υβρίζετε επειδή σας δίνουν δάνεια και βάζουν εγγυήσεις.

Και συνέχισε με δηκτικό τρόπο αναφέροντας ξανά πως «όταν ζητάτε την χορήγηση δανείων από άλλους δεν μπορείτε να τους βρίζετε για το ότι λαμβάνετε δάνεια. Όποιος αναζητεί τα αίτια των προβλημάτων στους άλλους δεν οδηγείται κατά κανόνα σε καλά αποτελέσματα».

Για την εμπλοκή του ΔΝΤ στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού ζητήματος ο κ. Σόιμπλε απάντησε πως «το πρόβλημα της νομισματικής ένωσης έπρεπε να το λύσουν οι Ευρωπαίοι. Εν τέλει στο τέλος μια χαρά τα βολέψαμε. Παρά τις όποιες δυσκολίες καταφέραμε να διατηρήσουμε το ευρώ σταθερό».

Ο πρώην πλέον Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε επίσης και τη συνεργασία του με τους Βενιζέλο και Σαμαρά. «Ο Βενιζέλος αρνήθηκε το time out από την Ευρωζώνη λέγοντας ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Το 2014 Ο Σαμαράς είπε πως χρειάζεται ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις του».