Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, με επίκεντρο την υπόθεση του ακινητοποιημένου πλοίου στο λιμάνι της Παλαιοχώρας Χανίων, στο οποίο, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, βρέθηκαν λαθραία τσιγάρα.

«Η υπόθεση είναι στην εισαγγελία Χανίων και στην εισαγγελία Πειραιά. Μην φορτώνετε την ευθύνη σε εμάς αν καθυστερεί. Από τον Μάρτιο είναι στα χέρια της εισαγγελικής αρχής. Υποδείξτε μου πώς θα υπερβώ την αρμοδιότητα μου και θα το κάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για αδράνεια, ανεπάρκεια και απροθυμία των αρμόδιων αρχών, καθώς όπως είπε, εδώ και 11 μήνες μετά τον εντοπισμό του πλοίου με λαθραία τσιγάρα, δεν κλήθηκε μέχρι σήμερα η εταιρεία να δώσει εξηγήσεις, όταν, όπως είπε, «όλες οι υπηρεσίες του λιμενικού μιλούν για ύποπτη λαθρεμπορία».

«Το πλοίο συνελήφθη σε διεθνή ύδατα, έμεινε ακυβέρνητο, ρυμουλκήθηκε από ξένο πλοίο το παρέλαβε και το έφερε στη Παλαιοχώρα. Δεν επιτρέψαμε με κανένα τρόπο, παρά τα επιχειρήματα των ιδιοκτητών, να φύγει. Ελέγχθηκε το φορτίο του πλοίου για ναρκωτικά και όπλα και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο τελωνείο. Έγιναν όλα νομότυπα. Από την ουκρανική υπηρεσία ήρθαν τα σχετικά έγγραφα που λένε ότι από αλιευτικό μετατράπηκε σε εμπορικό» αντέτεινε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε ότι «κάτι δεν πάει καλά με την υπόθεση αυτή», ενώ άφησε αιχμές για εμπλοκή συγκεκριμένου επιχειρηματία που έχει σχέση με στελέχη της κυβέρνησης και γι΄ αυτό καλύπτεται.

«Στην πολιτική μου διαδρομή δεν υπήρξα ποτέ υιοθετημένος. Νομίμως έχουν εξαχθεί από την Ελλάδα τα τσιγάρα από την εταιρεία και δεν φαίνεται να έχει εμπλοκή στην υπόθεση του πλοίου» ανταπάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που αφορά, όπως είπε, τα «σαπάκια», με την οποία θα μειώνεται το όριο ηλικίας και δεν θα επιτρέπονται «πετρελεύσεις» σε σημεία που δεν υπάρχει στίγμα.

«Σας ζητώ να έρθετε την άλλη εβδομάδα μαζί μου όσοι αγωνιάτε για το λαθρεμπόριο, να πάμε και να ζητήσουμε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την επανεξέταση όλων των αθωωτικών αποφάσεων περί λαθρεμπορίου και κει θα καταλάβει ο ελληνικός λαός έμμεσα ή άμεσα, ποιοι στηρίζουν αυτή την κατάσταση και ποιοι είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν. Να ζητήσουμε να συνδεθούν με τις διατάξεις που αφορούν εγκληματικές πράξεις και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τότε θα κάνουμε μια γενναία αποφασιστική ρήξη. Αν δεν το κάνουμε θα είμαστε υπόλογοι» κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.