Νέα βόμβα έριξε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, από το Βερολίνο, όπου και μίλησε. Στην ομιλία του, που είχε διαρρεύσει από την Παρασκευή, εκτός από τις σημαντικές ενστάσεις του για τη διαπραγμάτευση για το μνημόνιο, πρόσθεσε και την απαισιόδοξη εκτίμησή του για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο κύριος Σημίτης εκτιμά πως ακόμα και εάν υπάρξει συμφωνία για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, θα χρειαστεί και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «οι λύσεις αυτές αποτελούν παρ’ όλα αυτά μια μερική μόνον αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους. Η μείωση των απαιτήσεων των τραπεζών μαζί με άλλα μέτρα υπολογίζεται ότι θα μειώσουν το ύψος του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ένα χρέος αυτού του επιπέδου είναι διπλάσιο εκείνου που προσδιορίζεται ως το ανώτατο επιτρεπτό από τις Συνθήκες. Θα χρειαστεί λοιπόν και περαιτέρω μείωση».

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο ήταν «μοιραίο πολιτικό λάθος». Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να προβλέψουν τους στόχους σε περίπτωση ύφεσης. Όπως ανέφερε, ακόμα και σήμερα συνεχίζεται το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, παρά την ύφεση, που επιτείνει το ελληνικό πρόβλημα.

Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο Γαλλογερμανός ευρωβουλευτής, Ντανιέλ Κον Μπετίτ.