Θέση για το νομοσχέδιο που αφορά τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου πήρε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής καβάλας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το νομοσχέδιο «υποτίθεται ότι ήλθε να παράσχει προστασία σε μία ομάδα ανθρώπων, η οποία μέχρι τώρα θεωρούταν -και ήταν σε μεγάλο βαθμό- απροστάτευτη, στιγματισμένη, περιθωριοποιημένη, αλλά η άποψή μας είναι ότι δε θα το πετύχει αυτό».

«Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να λυθούν αυτά τα προβλήματα, αντιθέτως θα δημιουργηθούν περισσότερα, όταν μπορεί κάποιος από εδώ και πέρα να διορθώνει το φύλο του με μία δήλωση βουλήσεως απλά και μόνο», διευκρίνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Ισχυριζόμαστε ότι στο θέμα της αλλαγής ταυτότητας φύλου πρέπει να υπάρχει και μία επιστημονική γνωμάτευση, που να τεκμηριώνει αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση, που νιώθει ο διεμφυλικός -και όχι μόνο- γιατί θα πάνε και κάποιοι απατεώνες να ζητήσουν αλλαγή φύλου». Ανέφερε δε ως παράδειγμα καταχρηστικών συμπεριφορών ότι «στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βγαίνουν εικονικά διαζύγια για λόγους φορολογικών απαλλαγών».

«Η προϋπόθεση που βάζουμε εμείς είναι να υπάρξουν ιατρικές γνωματεύσεις σε μία διαδικασία πιο στέρεη, σε δύο φάσεις, όπως στο συναινετικό διαζύγιο, όπου κάνει κάποιος την αίτηση και αφήνουμε να περάσει κάποιος χρόνος μέχρι τη δεύτερη συζήτηση στο δικαστήριο για την οριστική απόφαση, μήπως στο μεταξύ αλλάξει γνώμη», επισήμανε στη συνέχεια ο τομεάρχης της ΝΔ, ο οποίος παρατήρησε ότι «όταν η μόνη προϋπόθεση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου είναι η δήλωση βούλησης, τότε ο δικαστής δεν θα έχει και πολλές εναλλακτικές, θα πρέπει να λέει “ναι”. Επειδή όμως κάποιοι δικαστές δεν θα είναι σίγουροι, είτε γιατί είναι πιο συντηρητικοί ή γιατί θα θέλουν να είναι πιο προσεκτικοί θα ζητούν μία πραγματογνωμοσύνη από ειδικό, που να πιστοποιεί ότι είναι σε κατάσταση δυσφορίας φύλου. Έτσι με την ουσιαστική δεύτερη ενέργεια του δικαστή η διαδικασία θα επιβραδυνθεί και θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Ερωτηθείς σχετικά με την αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της ΝΔ και τις αναφορές σε… εξωγήινους, απάντησε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να αποδείξει ότι μία επιστημονικού τύπου γνωμάτευση πρέπει να υπάρχει ως προϋπόθεση, διότι αλλιώς με μία απλή δήλωση βούλησης το αφήνουμε εντελώς ελεύθερο και ως χαρακτηριστικό ακραίο παράδειγμα αυτού που εννοούσε είπε ότι μίλησε με κάποιον ψυχίατρο που ήταν διευθυντής στο Αιγινήτειο.

Το ανέφερε σαν ακραίο παράδειγμα, ασφαλώς και δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία ανθρώπων που αισθάνονται μέσα τους αυτό το σύνδρομο δυσφορίας φύλου. Είναι, όμως, και αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τι αισθάνονται και δεν καταλαβαίνουν τι ζητάνε και για να αποφύγουμε τέτοιου είδους περιπτώσεις καλό θα είναι να συνοδεύεται η δήλωση βούλησης από μία επιστημονική γνωμάτευση. Αυτό ήταν το νόημα της παρέμβασης Μητσοτάκη και παρεξηγήθηκε από τον πρωθυπουργό».