Σε θρίλερ εξελίχθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για την ταυτότητα φύλου και το επίμαχο άρθρο 3.

Ειδικότερα, σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών:

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 171 βουλευτές έναντι 114 που καταψήφισαν.

Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3 για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τάχθηκαν 148 βουλευτές, ενώ 124 δήλωσαν όχι και 13 παρόν.

Τα άρθρα 1,2,4,5,6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν όχι και ένας παρόν.

Η τροπολογία που αφορά την Ένωση Τουρκικής Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.

Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού υπερψήφισαν επί της αρχής, τα άρθρα και την τροπολογία. Από τη ΝΔ δήλωσαν όχι σε όλα πλην της τροπολογίας την οποία υπερψήφισαν.

Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν όχι σε όλα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε ναι σε όλα και παρόν στο άρθρο 3.

Διαρροές υπήρξαν από την κυβερνητική πλευρά καθώς η Γεωργία Γενιά καταψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο.

Οι κ.κ. Μπόλαρης και Μιχελογιαννάκης απουσίαζαν από την ψηφοφορία ενώ όλοι οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων ψήφισαν όχι εκτός τον υφυπουργό Παιδείας κ. Κώστα Ζουράρι ο οποίος το ψήφισε.

Μάλιστα και ο Πάνος Καμμένος καταψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο, ενώ ψήφισε με επιστολική «ναι» επί της αρχής για την ταυτότητα φύλου.

Ειδικότερα καταψήφισαν το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για τη διόρθωση της ταυτότητας φύλου οι ΑΝΕΛ, με πρώτο τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Διαφορετική στάση από τους βουλευτές του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου στην τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας να αποτελέσει βάση νομοθέτησης η πρόταση που κατέθεσε χθες το κόμμα.

Αρνητική ψήφο και από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων.

Στο μεταξύ εγκρίθηκε η τροπολογία για την τουρκική ένωση Ξάνθης.

Τσίπρας: Λαϊκίζετε για τους δεκαπεντάχρονους και δεν ξέρετε ότι στα 12 δίνουμε ταυτότητα στα παιδιά;

Υπήρξαν από νωρίς πολλές εντάσεις, ενώ σκληρή κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον εξωγήινο από τον Υμηττό.

«Η συζήτηση που διεξάγεται σε αυτή την αίθουσα έχει βαθιά υποκριτική διάσταση», ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός και προσέθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ που προσερχόμενος στην αίθουσα αντέδρασε σε όσα λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει: «Εγώ κύριε Μητσοτάκη δεν ανέβηκα στον Υμηττό για να ρωτήσω τους εξωγήινους για να αλλάξω γνώμη. Έχω άποψη, έχω θέση, έχω ευθυκρισία! Και δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου».

Ο πρωθυπουργός είπε πως αυτές τις δύο ημέρες αντί να συζητάμε μια μεγάλη και ουσιαστική τομή που αφορά έναν στοιχειώδη εκσυγχρονισμό και που 19 χώρες έχουν εντάξει στο δίκαιό τους, τη δυνατότητα στους πολίτες που το επιλέγουν να αυτοπροσδιοριστούν δηλαδή, συζητάμε με περισσή υποκρισία την υπόθεση που αφορά την ηλικία των 15 ετών. «Για τους ανήλικους πολίτες των 15 ετών, τα διεμφυλικά αυτά παιδιά, που υφίστανται τρομακτικό bullying στα Λύκεια, αυτό το οποίο έπρεπε να βαραίνει στη συνείδησή μας είναι αν θα τους δώσουμε τη νομική δυνατότητα να σταματήσει αυτή η δραματική συμπεριφορά που υφίστανται. Αυτό πρωτίστως θα έπρεπε να μας αφορά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ίδια ώρα που αναφέρεται σε ψυχιάτρους και σε πρόσωπα που ανεβαίνουν στον Υμηττό και μιλούν με εξωγήινους, δεν αναφέρεται στις δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας στα σχολεία μας, και στην ελληνική επαρχία, που κρύβονται κάτω από το χαλί, εξαιτίας της ύπαρξης ενός θεσμικού πλαισίου που δεν δίνει τη διέξοδο της κανονικότητας.

«Λαϊκίζετε για τους δεκαπεντάχρονους και δεν ξέρετε ότι στα 12 δίνουμε ταυτότητα στα παιδιά;», επέμεινε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι διαμορφώνεται σήμερα ένα πλαίσιο που με τη συναίνεση των γονέων και την ιατρική γνωμάτευση που δίνεται από διεπιστημονική επιτροπή, θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στη δικαστική διαδικασία προκειμένου να αποκτήσουν την ταυτότητα με βάση την συμπεριφορά, την αίσθηση που έχουν για τον αυτοπροσδιορισμό τους.

«Η συζήτηση γίνεται με όρους σκοταδισμού από την πλευρά σας. Εμείς λοιπόν βγαίνουμε μπροστά κύριε Μητσοτάκη. Έχουμε την ευθύνη της γνώμης και της άποψης μας και δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», είπε ο πρωθυπουργός και επέμεινε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να ανακαλέσει το απαράδεκτο παράδειγμα που έδωσε διότι είναι προσβλητικό απέναντι σε μια κοινωνική κατηγορία και δεν έχει κανένα δικαίωμα να προσβάλλει σε αυτούς τους ανθρώπους». «Δεν έχετε δικαίωμα να τους προσβάλλετε και να τους εξευτελίζετε», είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Θα συνιστούσα να είστε πιο ψύχραιμος, να μην δείχνετε τόσο πάθος

Για ανευθυνότητα και εθελοτυφλία κατηγόρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και στον Πάνο Καμμένο.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ανέφερε: «Θα συνιστούσα να είστε πιο ψύχραιμος, να μην δείχνετε τόσο πάθος για ζητήματα που σας δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα. Αυτό το θέμα το εργαλειοποιείτε για να συσπειρώσετε την κοινοβουλευτική σας ομάδα». Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για πρόβλημα στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ο κ. Καμμένος που είναι; και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών. Εκείνος που πήγαινε στον Αρχιεπίσκοπο και του έλεγε ότι θα έριχνε ακόμη και την κυβέρνηση. Αυτή είναι η υποκρισία αυτού του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού».

Όταν ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με επιστολική ψήφο ο Πάνος Καμμένος ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και ότι στο παρελθόν έχει ψηφίσει και άλλα παρόμοια νομοσχέδια που αφορούν ατομικά δικαιώματα, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε λέγοντας: «Ο κ. Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός, τυχοδιώκτης είναι. Δεν θυμάμαι τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ να είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης. Ο κ. Καμμένος δεν το ψήφισε, το ψήφισα εγώ και άλλοι 18 βουλευτές, αυτή είναι η υποκρισία που σας διακρίνει… Ο κ. Καμμένος θα καταδικαστεί σε πολιτική αφάνεια. Με τις πολιτικές πιρουέτες που κάνει δεν τον βλέπω να μπαίνει στην Βουλή εκτός αν του δώσετε διέξοδο και του προσφέρετε μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Αναφέρθηκε και στο θέμα για το οποίο τον εγκάλεσε ο πρωθυπουργός (Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης είναι αναφερθεί στην περίπτωση, που του ανέφερε ψυχίατρος, 18χρονου που αποφάσισε να αλλάξει φύλο γιατί πήγε στον Λυκαβηττό και του το είπαν οι εξωγήινοι), ότι υποτιμά και προσβάλλει τους διεμφυλικούς και δείχνει περιορισμένη ευαισθησία απαντώντας: «Αυτή την ιστορία μου την ανέφερε ένας άνθρωπος που για 40 χρόνια ασχολείται με προβλήματα διεμφυλικών», και προσέθεσε ότι χρησιμοποίησε το παράδειγμα για να δείξει ότι απαιτείται αυξημένη συνείδηση και δικλείδες ασφαλείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Φίλτρο ασφαλείας, προτείναμε και μία διάγνωση, να πάει κάποιος σε έναν ειδικό στο πιστοποιημένο κέντρο στο Αιγινήτειο και να τον διαβεβαιώσει για τις ευθύνες που αναλαμβάνει με την αλλαγή ταυτότητας. Δεν είναι ζήτημα ψυχοπάθειας, είναι ζήτημα στοιχειώδους ευαισθησίας. Η δύσκολη απόφαση δεν είναι να αλλάξει ταυτότητα, η δύσκολη απόφαση είναι να αποφασίσει ένα αγόρι να βγει από το σπίτι ντυμένο κορίτσι. Αν δεν το βλέπετε εθελοτυφλείται και είστε ανεύθυνος. Μίλησα και με την κοινότητα (των ΛΟΑΤΚΙ) και αναγνωρίζω το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, αλλά χρειαζόμαστε και μία δικλείδα ασφαλείας».