Την έντονη διαφωνία της με την τροπολογία του υπουργείου που επιχειρεί να ρυθμίσει δικαστικές αποφάσεις επί ζητημάτων για τα οποία υπάρχουν «δεδικασμένες» ενστάσεις εξαιτίας αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για τροπολογία η οποία επανακατατέθηκε προχθές ελαφρώς διορθωμένη συγκριτικώς με εκείνη που είχε παρουσιαστεί προ ημερών από την κυβέρνηση, καθώς στην πρώτη της εκδοχή υπό τις έντονες αντιδράσεις των ΑΝΕΛ είχε αποσυρθεί.

Η τροπολογία συνδέεται και με αποφάσεις σχετικά με την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια, η Νίνα Κασιμάτη επισήμανε ότι η τροπολογία είχε αποσυρθεί και ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δεσμευτεί ότι θα κατατεθεί ξανά αφού προηγηθεί λεπτομερής και πολυμερής συζήτηση, για τον βέλτιστο χειρισμό των αποφάσεων του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αυτό τελικά δεν συνέβη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι η κατάθεση της διάταξης ήταν αναπόδραστη μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είπε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης γι΄αυτές τις αποφάσεις δεν αποτελεί εφαρμοστέο δίκαιο για την εκδίκασή τους. Χαρακτήρισε επίσης την τροπολογία «κερκόπορτα» που μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος της κυρίαρχης πολιτικής της Ελλάδας και τόνισε ότι με τη νέα μορφή που αυτή κατατέθηκε, έχει γίνει ακόμη χειρότερη όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.