Στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκεται το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου καθώς δύσκολα θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία της Βουλής.

Σήμερα στη μία το μεσημέρι πραγματοποιείται τη ονομαστική ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κοινοβουλευτικής ήττας καθώς, εκτός της άρνησης των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 3 – – με διαφοροποίηση «απειλούν» και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης και Ν. Κασιμάτη), ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αποκλείονται διαρροές από βουλευτές που δεν εκφράζονται δημόσια. Στην συγκεκριμένη ομάδα είχε ενταχθεί και ο κ. Δημήτρης Γάκης ο οποίος μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας είπε τελικά πως θα ψηφίσει αν τόνισε πως «θα ήμουν ευτυχής να μην υπήρχε η διάταξη για τους ανήλικους».

Το επίμαχο άρθρο συγκεντρώνει σίγουρα την θετική ψήφο 146 βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, ενώ αναμένεται να καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων.

Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη του νομοσχεδίου διαδραματίζει η στάση των 19 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ηγεσία του κόμματος ασκούνται ισχυρές πιέσεις από αρκετούς βουλευτές για καταψήφιση. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, που επισημαίνει: «Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο με την σημερινή του μορφή».

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις, με τους κ.κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο και Κώστα Μπαργιώτα να υπερψηφίζουν. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στις 09:30, κατά την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του κόμματος.

Στην περίπτωση που η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιστεί αρραγής μαζί με το Ποτάμι που έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει το νομοσχέδιο στο σύνολό του, δεν ξεπερνά τις 150 θετικές ψήφους.

Εάν τελικά και οι 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταλήξουν ομαδικά στο «όχι» επί των άρθρων, η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί πια στους 8 ανεξάρτητους βουλευτές χωρίς ωστόσο να προσδοκά τη στήριξη όλων.

Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Καρράς, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Μίχος και Δημήτρης Κουκούτσης, ίσως κληθούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα.