Τη θέσπιση νέου κώδικα ποινών, με εναλλακτικές ποινές, έτσι ώστε να μην συσσωρεύεται στις φυλακές πληθώρα κρατουμένων, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου και ταυτόχρονα υποστήριξε την τροπολογία που προωθεί, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Από την πλευρά της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ωστόσο, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Δένδιας και Αθ. Πλεύρης εξέφρασαν την αντίθεση των κόμματων τους στην τροπολογία αυτή, καλώντας τον υπουργό να την αποσύρει.

«Δεν είναι δυνατόν να έρθει στη Βουλή και δεν θα ψηφιστεί η εν λόγω τροπολογία. Προκαλεί το κοινό αίσθημα και την μήνιν της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, αφού είπε πως το έργο αυτό αποτελεί καλή αφετηρία για ένα εθνικό σχέδιο, ως προτεραιότητα ανέδειξε το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν 900 ισοβίτες όταν σε άλλες πολύ μεγαλύτερες χώρες, όπως η Πολωνία έχουν 220. Επισήμανε δε με έμφαση ότι το μεγάλο θέμα είναι η επανεξέταση των ποινών και η κοινωνική επανένταξη.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος αναφέρθηκε στην ανάγκη να παραδοθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα που δρομολογήθηκαν επί υπουργίας του (της Βοιωτίας, στη Δράμα, στην Κασσαβέτεια κ.α.) να προωθηθεί μια σειρά δράσεων, που ατόνησαν και να λειτουργήσουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, γιατί κυρίως αυτά θα συμβάλλουν στην επανένταξη των κρατουμένων.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στην προσπάθεια να ενταχθούν νοσοκομεία φυλακών και το ψυχιατρείο στο ΕΣΥ και να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας αγοράς φαρμάκων.

Τα αποτελέσματα της Έκθεσης ανέπτυξαν οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, τα οποία επισκέφθηκαν πολλές φυλακές και συνεδρίασαν για το θέμα 24 φορές, ώστε να συνταχθεί το πόρισμα των προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των φυλακών, με κυριότερο τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων, ιδιαιτέρως των αλλοδαπών, τις συνθήκες υγιεινής και περίθαλψης, η επανένταξη αλλά και οι εναλλακτικές ποινές.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Μακρυπίδης ανέφερε ότι το σωφρονιστικό σύστημα μιας χώρας αντανακλά τον πολιτισμό της και πρόσθεσε ότι είναι συνταγματική επιταγή να προβαίνει η Πολιτεία στις αναγκαίες παρεμβάσεις, ανεξάρτητα από την δημοσιονομική της κατάσταση.

Από την ΝΔ, ο εισηγητής Αν. Νεράντζης τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος εντός Αττικής για ανέγερση νέων φυλακών, στον οποίο θα στεγάζονται οι υπόδικοι, για να σημειώσει πως «ήταν ουτοπία η δήθεν απομάκρυνση των φυλακών το 2005».

Ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ) είπε ότι έχουμε ακόμη μία νομοθετική παρέμβαση σε τρία χρόνια, που κινείται στο λογική της τεχνητής αποσυμφόρησης, χωρίς καμία περαιτέρω μέριμνα.

Ο Ιω. Κοραντής (ΛΑΟΣ) γνωστοποίησε καταγγελίες που αφορούν σε περικοπές στη σίτιση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη θέρμανση και σε θεραπευτικά κ.α. προγράμματα στις φυλακές.

Ο Αν. Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) είπε πως πρέπει να υπάρχει λελογισμένη εφαρμογή του νόμου για την προφυλάκιση, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως ότι ξεπέρασε κάθε όριο η συμφόρηση των φυλακών.