Για τις αλλαγές στη Γερμανία και την αντικατάσταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Πρέπει να συνδέσουμε όσα συμβαίνουν στη Γερμανία με όσα συμβαίνουν γενικότερα στην Ευρώπη. Το κλίμα στην Ευρώπη διαμορφώνεται καθοριστικά υπέρ της ανάγκης αλλαγών στο πνεύμα Μακρόν. Η κ. Μέρκελ που ήταν παρούσα, χωρίς φυσικά να συμπαραταχθεί στο 100% των προτάσεων Μακρόν, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, αν θέλει να επιβιώσει. Το κλίμα αλλαγής που φαίνεται να διαμορφώνεται στην Ευρώπη και που είναι θετικό για εμάς, γιατί η ουσία των προτάσεων Μακρόν είναι να υπάρχει μία δημοκρατία στην οικονομική διακυβέρνηση», είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον Realfm 97,8.

«Είναι περισσότερο βαρόμετρο η απομάκρυνση του κ. Σόιμπλε και όχι η αιτία αυτών των αλλαγών. Εγώ δεν αποκλείω ότι μπορεί να είναι σκληρότερος αυτός που θα αντικαταστήσει τον κ. Σόιμπλε, αλλά η επιρροή που είχε ο κ. Σόιμπλε μέσα στο Eurogroup κανένας δεν μπορεί να την αντικαταστήσει. Όποιος και να είναι, θα αντιπροσωπεύει ένα κόμμα 10%. Η κ. Μέρκελ έχει δείξει ότι είναι πραγματίστρια πολιτικός, ακόμα και όταν είχε τον κ. Σόιμπλε να φωνάζει στο αυτί της για το Grexit, δεν τον άκουσε. Επομένως, όσο αφορά τα διμερή, η πρόβλεψη μου είναι ότι η γερμανική πολιτική θα εξακολουθήσει να είναι περίπου όπως ήταν, γιατί τον τόνο τον δίνει η κ. Μέρκελ», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος.

Για το εάν το μεσοδιάστημα μέχρι την ανάδειξη νέας κυβέρνησης από το νέο γερμανικό κοινοβούλιο επηρεάσει αρνητικά την πορεία της αξιολόγησης ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο, για τον απλό λόγο ότι για πρώτη φορά όλοι οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στην ίδια γραμμή. Οι οιωνοί μέχρι στιγμής είναι θετικοί».