Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, το ενδεχόμενο να μειωθεί από τα 17 χρόνια, στα 15 ή στα 16, το όριο ηλικίας των ανήλικων για την νομική αναγνώριση φύλου, δεσμευόμενος ότι, εφόσον υπάρξει διακομματική συναίνεση, θα προχωρήσει στην βελτιωτική αλλαγή μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, το νομοσχέδιο για τα «intersex» άτομα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, τόνισε ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία για να είναι νομοθετικά τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο, ώστε να ρυθμίσει πράγματι ζητήματα που εκκρεμούν χρόνια.

«Για εμάς δεν υπάρχουν θέσφατα και δόγματα. Φέραμε ένα νομοσχέδιο που είναι το πιο προοδευτικό, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό στην Ευρώπη και είμαστε έτοιμοι να δούμε περαιτέρω τα ζητήματα που προκύπτουν», τόνισε ο κ. Κοντονής.

Η μείωση του ορίου ηλικίας στο δικαίωμα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ήταν ένα από τα θέματα που είχαν τεθεί νωρίτερα, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, από φορείς που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του σχετικού νομοσχεδίου.

Όλοι οι φορείς, αναγνώρισαν ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με ορισμένους να κάνουν λόγο για «ιστορική μέρα», ζητώντας ταυτόχρονα βελτιωτικές αλλαγές.

Ενστάσεις εκφράστηκαν κυρίως για την εξαίρεση των έγγαμων από το δικαίωμα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, αλλά και για το γεγονός ότι περιορίζεται στα δύο φύλα και αποκλείονται τα intersex άτομα, που δεν αισθάνονται, ούτε άνδρες, ούτε γυναίκες.