Στην αντεπίθεση πέρασε για την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος αναφέροντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής ώστε να πληγεί το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και απάντησε σε όσους τον εμφανίζουν ως το πρόσωπο, στο γραφείο του οποίου, σχεδιάστηκε και ξεκίνησε η σκευωρία.

«Αντί για τη συναίνεση που έχει ανάγκη ο τόπος, κάποιοι ανόητοι ονειρεύονται ειδικά δικαστήρια», είπε συγκεκριμένα ο Δ. Παπαγγελόπουλος επικαλούμενος ακόμη και αρθρογραφία, σύμφωνα με την οποία «μόλις η κυβέρνηση χάσει τις εκλογές, οι Συριζαίοι θα δικάζονται για παράνομο παρκάρισμα και οι δικαστές θα τους ρίχνουν ισόβια».

Όσο για την ουσία της υπόθεσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη «και αν σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής».

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος έκανε ειδική αναφορά στον «έμπειρο εισαγγελέα Εφετών» και στο «εμπεριστατωμένο πόρισμά του» με το οποίο αποφάνθηκε ότι η κ. Τζήβα δεν πρέπει να διωχθεί ποινικά για απόπειρα ή κατάχρηση εξουσίας, η δικογραφία, κατά το μέρος που αφορά πολιτικά πρόσωπα, διαβιβάστηκε στη Βουλή, η δικογραφία κατά το μέρος που αφορά τον λιμενικό Π. Χριστοφορίδη, θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά και θα διενεργηθεί αρμοδίως πειθαρχικός έλεγχος ως προς το πειθαρχικό σκέλος της υπόθεσης.

Είπε ακόμη πως «έως και οι πρωτοετείς φοιτητές ξέρουν πως για να υπάρξει ηθικός αυτουργός, πρέπει να υπάρχει και αυτουργός» για να αναρωτηθεί, «σε ποια πράξη της κ. Τζήβα είναι ηθικός αυτουργός ο κ. Καμμένος, αφού η κ. Τζήβα δεν έχει ασκήσει δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία κ. Μαρινάκη;» και να καταλήξει ότι δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και άρα η Βουλή πρέπει να περιμένει να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, εκτός και πρέπει να υπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες και να εφαρμοστεί σχέδιο ποινικοποίησης. «Ένα σχέδιο που συνιστά εκτροπή που η εθνική αντιπροσωπεία πρέπει να αποτρέψει», τόνισε.

Ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής

Υπάρχει μια συνολική προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, με την ανάδειξη ανύπαρκτων σκανδάλων και με προσπάθειες χειραγώγησης της δικαιοσύνης. «Ο στόχος είναι προφανής. Να πληγεί η κυβέρνηση με κάθε τρόπο. Να μειωθεί όσο γίνεται το μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα που διαθέτει έναντι του παλαιού πολιτικού συστήματος», υποστήριξε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου

Στο σημείο αυτό όμως ο αναπληρωτής υπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει ότι και στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής με οδυνηρά αποτελέσματα για τη δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα, τη δικαιοσύνη και μάλιστα αρκετοί άνθρωποι εξοντώθηκαν ηθικά αλλά και βιολογικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο κ. Παπαγγελόπουλος απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ και του είπε: «Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο αείμνηστος πατέρας σας, υπέφερε τα πάνδεινα αυτός και οι στενοί του συνεργάτες, προκειμένου να τους αποδοθούν ποινικές ευθύνες με πρωταγωνιστές ακόμα και δικαστικούς λειτουργούς. Ευτυχώς υπήρξε το άριστο πολιτικό αισθητήριο, και γιατί όχι, ακόμη και η μεγαλοθυμία του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μολονότι είχε ταλαιπωρηθεί προηγουμένως και αυτός από ειδικά δικαστήρια, έβαλε τέλος στα σχέδια των νοσηρών και επικίνδυνων για τη δημοκρατία, εγκεφάλων».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ο αναπληρωτής υπουργός επικαλέστηκε και τη φράση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «τους πολιτικούς ηγέτες δεν τους βάζεις φυλακή αλλά απλά ο λαός τους στέλνει στο σπίτι του», η οποία, όπως τόνισε, «εφαρμόστηκε» τότε πλήρως. Παράλληλα προέτρεψε τους νεότερους να μάθουν ότι μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ το 2004, «ένας από τους πρωταγωνιστές της επιχείρησης κατασκευής ποινικών ευθυνών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλαξοπίστησε και με την ίδια ευκολία στράφηκε κατά του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο ίδιος που μετά το 2009 άλλαξε και πάλι στρατόπεδο και πρωταγωνίστησε στην ποινικοποίηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Καραμανλή. Αυτά, το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να επιτρέψει να ξαναεμφανιστούν», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Όνειρα για ειδικά δικαστήρια

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε όμως και σε δημοσιεύματα που τον στοχοποιούν για παρέμβαση του στο έργο της δικαιοσύνης και ως το πρόσωπο από το οποίο σχεδιάστηκε η σκευωρία.

«Στη δημοκρατία είναι απόλυτα θεμιτό η εκάστοτε αντιπολίτευση να ελέγχει αυστηρά και να κρίνει την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν πρέπει όμως να ξεπερνά κάποια όρια διότι τότε πλήττεται βάναυσα η ίδια η δημοκρατία», τόνισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχουν δημοσιεύματα σχετικά με την έρευνα σε βάρος του κ. Μαρινάκη, με ευθεία αναφορά στο πρόσωπο του», σύμφωνα με τα οποία «η έρευνα της εισαγγελέως Τζήβα ξεκίνησε μετά από παραγγελία του κ. Παπαγγελόπουλου στην Ξένη Δημητρίου του Αρείου Πάγου» και ότι «η όλη σκευωρία, σε σχέση με την υπόθεση Γιαννουσάκη – Καμμένου είχε ως αφετηρία το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου».

Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο αναπληρωτής υπουργός, στα τέλη Νοεμβρίου του 2016 έφτασε στο γραφείο του καταγγελία σε βάρος του κ. Μαρινάκη, η οποία πρωτοκολλήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2016, την διεκπεραίωσαν οι συνεργάτες του, και ένα μήνα μετά τη διαβίβασαν κατά πάγια τακτική στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, χωρίς μάλιστα καν να έχει διαβάσει την καταγγελία αυτή ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρέλαβε τη σχετική καταγγελία, την μελέτησε, την αξιολόγησε και κατά την «ανέλεγκτη και ανεξάρτητη δικαστική κρίση της, παρήγγειλε στην κ. Τζήβα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».

«Σας διαβεβαιώνω ότι οι συνωμοσίες και σκευωρίες δεν μου αρέσουν καθόλου. Απεναντίας τις απεχθάνομαι», είπε ο αναπληρωτής υπουργός για να συμπληρώσει ότι «προτιμάει να τις αποκαλύπτει και να τις εξουδετερώνει», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και επισήμανε ότι αν είχε στήσει ή συμμετείχε στην σκευωρία, θα είχε στείλει πολύ νωρίτερα την καταγγελία στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ακόμη ότι τη διενέργεια της έρευνας δεν την παρήγγειλε εκείνος αλλά η κ. Δημητρίου.

Αλλά και για τα δημοσιεύματα που τον χαρακτηρίζουν ως «σιδερένια γροθιά στο βελουδένιο γάντι της αριστερής κυβέρνησης», αλλά και τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «έχει περιπέσει σε δυσμένεια» και ότι «θα τον απομακρύνει ο πρωθυπουργός από την κυβέρνηση», ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είπε πως τίποτε από όλα αυτά δεν τον αγγίζει.