Για την απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην ψηφίζει στη Βουλή νομοσχέδια της κυβέρνησης, τα οποία δεν ψηφίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος αρχηγός του νέου πολιτικού φορέα, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Σε καμιά περίπτωση, η στάση μας στη Βουλή δεν πρέπει να καθορίζεται από τη στάση του κ. Καμμένου, όμως ο κ. Τσίπρας θα πληρώσει την παρά φύση συνεργασία του» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Καλό θα είναι να μην ετεροκαθοριζόμαστε και σε καμιά περίπτωση η στάση μας στη Βουλή δεν πρέπει να καθορίζεται από τη στάση του κ. Καμμένου. Από την άλλη, όμως, ο κ. Τσίπρας θα πληρώσει την παρά φύση συνεργασία του. Διότι βλέπουμε για σοβαρά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο τώρα αλλά και στο παρελθόν για σοβαρά θέματα που αφορούν τους θεσμούς, ο κ. Καμμένος έχει μια ατζέντα βαθιά εθνικολαϊκιστική» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποίησε πάρα πολύ από τον χρόνο του για να μας πείσει ότι έχει μια λογική συνεργασία με τον κ. Καμμένο και χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι ο Βορίδης κρατούσε τσεκούρι, άρα ο Καμμένος είναι πιο αριστερός από τον Βορίδη. Θεωρώ ότι και οι δύο ανήκουν στην άκρα δεξιά, σε επίπεδο αντιλήψεων και πρακτικών, και ο κ. Τσίπρας επέλεξε δύο φορές να είναι αγκαλιά με τον κ. Καμμένο και να απολογείται γι αυτό. Αυτό δεν είναι αριστερά με την έννοια των αξιών της αριστεράς και αυτό ο κ. Τσίπρας θα το πληρώσει. Το χθεσινό στη Βουλή είναι ένα κομμάτι αυτού που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι «παραπλάνησε τον κόσμο με ψευδή αφηγήματα», ενώ «επιτέθηκε» και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αναφορά του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι συμβατές με την ανθρώπινη φύση. «Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στη ΔΕΘ και είπε το φοβερό: ότι οι ανισότητες σε μια κοινωνία είναι συμβατές με τη φύση του ανθρώπου. Λες και δεν ζήσαμε τη Γαλλική Επανάσταση. Δηλαδή, μπορεί σήμερα η σοσιαλδημοκρατία να μην επιπλήξει την αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη; Και να μην πει ότι ο αγώνας των πολιτών, του πολιτικού συστήματος είναι να εξαλειφθούν οι κοινωνικές ανισότητες;» διερωτήθηκε.

Επανέλαβε την άποψη του ότι ήταν «λάθος του ΠΑΣΟΚ» που δέχτηκε να συγκυβερνήσει και με τον κ. Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση Παπαδήμου (έπρεπε να επιμείνει να μην μετέχει ο ΛΑ.Ο.Σ), όπως η αναλογία 4-2-1 στην κάλυψη των θέσεων στην κυβέρνηση Σαμαρά, όταν συμμετείχαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και ενώ ο κόσμος ζητούσε περισσότερη αξιοκρατία.

«Δεν έκανα καμιά επίθεση τον Γιώργο Παπανδρέου, εγώ είπα την άποψη μου» απάντησε στην κριτική που δέχτηκε και πρόσθεσε: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό: Εάν ηγηθώ αυτής της προσπάθειας και οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα έχουν ένα σαφέστατο πρόσημο. Δεν θα ξανασυνεργαστούμε με κόμματα της άκρας δεξιάς, όπως κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας.

Εάν συγκυβερνήσουμε, δεν θα κάνουμε αυτό το 4-2-1, ή διανομή αποτυχόντων βουλευτών. Θέλω ένα σταθερό κράτος, όπου μέσω του ΑΣΕΠ, όλοι οι οργανισμοί θα επιλέγουν πρόσωπα ικανά, πέρα και από τα κόμματα, και αυτά θα μένουν σταθερά για μια τετραετία στη θέση τους, όποιος κι αν είναι πρωθυπουργός, όποιος και αν είναι υπουργός. Οι κυβερνητικές συνεργασίες πρέπει να είναι προγραμματικού περιεχομένου και όχι συσπειρώσεις εξουσίας που ο καθένας θα μοιράζει υπουργεία».