Στις προσπάθειες που καταβάλει ο Αλέξης Τσίπρας να κλείσει ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται σε άρθρο με τίτλο «Greek Tragedy, Act V» (Ελληνική Τραγωδία, πράξη πέμπτη), η εφημερίδα New York Times, που υπογράφει ο Roger Cohen

Ο εκ των βασικών αρθρογράφων- αναλυτών της εφημερίδας αναλύει η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, μετά την απώλεια του ενός τετάρτου του ΑΕΠ της στα χρόνια της κρίσης και το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός «τα είδε όλα και επιβίωσε».

Η αναφορά στον κ. Τσίπρα γίνεται κυρίως προκειμένου να τονιστεί η «μετάλλαξη» του υπέρ της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, αν και ο Roger Cohen δεν παραλείπει τις οξύτατες αναφορές στις υποθέσεις του Ελληνικού και της Eldorado Gold.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρεται χαρακτηριστικά, έχει να διαχειρισθεί έναν κυβερνητικό συνασπισμό που παραλύει κάπου μεταξύ της ιδεολογίας και του πραγματισμού και να αντιμετωπίσει έναν χαρισματικό, όπως τον χαρακτηρίζει, αρχηγό της ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μαθαίνω ότι ο Τσίπρας έχει αρχίσει να αποκαλεί τις ΗΠΑ ως ”στρατηγικό εταίρο” του. Ψάχνει για μία συνάντηση με τον Τραμπ, στον οποίο ίσως να μην αρέσει το γεγονός ότι ο νεαρός Ελληνας ηγέτης και ο Ομπάμα είχαν έρθει κοντά. Προσπαθεί να κλέψει την προσοχή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον χαρισματικό, σπουδαγμένο στο Χάρβαρντ ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, ανακαλύπτοντας τα πλεονεκτήματα των ιδιωτικών επιχειρήσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο Roger Cohen.