Τέσσερις προτάσεις για την ενίσχυση του «Καλλικράτη» παρουσίασε ο Γιάννης Ραγκούσης σε εκδήλωση στη Χαλκίδα. Ομιλητές ήταν επίσης, ο περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάνης και ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης Στ. Τζουλάκης.

Οι προτάσεις του υποψήφιου για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  1. Μεταφορά στους δήμους της αποκλειστικής διαχείρισης των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. «Το μέλλον του σύγχρονου κοινωνικού κράτους είναι η αυτοδιοίκηση 1ου βαθμού. Η πρωτοβάθμια υγεία, η πρόνοια, τα προγράμματα κατάρτισης κι αντιμετώπισης της ανεργίας, το σύνολο των δράσεων ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας, ανατίθενται στους δήμους, γίνονται υπόθεση κάθε τοπικής κοινωνίας».
  2. Φορολογική αποκέντρωση προς Περιφέρειες και δήμους, μετά την απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση.
  3. Εφαρμογή ειδικού προγράμματος ενίσχυσης των μεγάλων νησιωτικών δήμων.
  4. Ενίσχυση εκ νέου της Δημοτικής Αστυνομίας, με αυξημένες αρμοδιότητες.

Για τον Καλλικράτη, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως «ήταν και είναι μια δική μας μεταρρύθμιση, ελληνική. Δεν μας την επέβαλε κανείς. Δεν τη σχεδίασε κανείς για λογαριασμό μας. Είναι η απόδειξη ότι εάν αποφασίσουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε σε στέρεες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη χώρα». Απάντησε στην κριτική περί «γραφειοκρατίας» του «Καλλικράτη», λέγοντας ότι συγκεκριμένοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι «αντιδρούν σε 3 αξεπέραστες υποχρεώσεις τους απέναντι στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση. Δεν επιθυμούν τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την προκαταβολική ανάρτηση των αποφάσεών τους στη “Διαύγεια”, τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ καθώς βεβαίως και τη “γραφειοκρατία” των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των περιορισμών στον δανεισμό δήμων και Περιφερειών».