«Είναι πρωτόγνωρη πρακτική στα κοινοβουλευτικά χρονικά και στάση ανευθυνότητας, το να δηλώνεις ότι συμφωνείς με μια διάταξη αλλά δεν την ψηφίζεις επειδή το συμμαχικό κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αντιρρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια για το «τελεσίγραφο» από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σημειώνεται ότι αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκάλεσε η τροπολογία που καταγγέλλεται πως ανοίγει το δρόμο για αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» με αποτέλεσμα ο Σταύρος Κοντονής να την αποσύρει.

«Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης έφερε την τροπολογία για τη δυνατότητα επαναπροσφυγής ενός Έλληνα πολίτη στην ελληνική Δικαιοσύνη, μετά την αίσια έκβαση γι αυτόν της δίκης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την τροπολογία η οποία απεσύρθη χθες βράδυ και άφησε αιχμές για τη στάση των κομμάτων, επισημαίνοντας ότι οι διατάξεις αυτές είχαν από την πρώτη στιγμή τεθεί σε γνώση της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Όλη αυτή συνεπώς η ομιχλώδης κατάσταση, περί εθνικών θεμάτων που με τη συγκεκριμένη τροπολογία δρομολογούνται αντεθνικές συμπεριφορές, είναι κωμικές, αστήρικτες και προβάλλονται για μικροκομματικούς λόγους» είπε ο κ. Κοντονής και άφησε αιχμές και για τη στάση του Ποταμιού που χθες βράδυ πριν την απόσυρση της τροπολογίας είχε δηλώσει ότι θα επιφυλαχθεί για την τελική στάση από την εξέλιξη της συζήτησης.

Όσο για το χθεσινό τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση από τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ, πως δεν θα ψηφίζουν διάταξη, που δεν θα ψηφίζουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αυτή η πρακτική και συμπεριφορά κομμάτων είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά, είναι στάση ανευθυνότητας το να έρχονται βουλευτές και κόμματα και να δηλώνουν ότι αν και συμφωνούν με μια διάταξη, δεν θα την ψηφίσουν, επειδή το συμμαχικό κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αντιρρήσεις.

Αναφερόμενος στις διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί κατάσταση κολαστηρίου στις φυλακές και πρόσθεσε ότι οι νόμοι της αποσυμφόρησης είναι έκτακτοι νόμοι, δηλαδή πρόκειται για μια διαδικασία η οποία νομοθετείται για τελευταία φορά καθώς με τη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα θα υπάρξει νέο πλαίσιο ποινών και μια άλλη κατάσταση διαχείρισης στις φυλακές.