Στην Τουρκία θα βρεθεί στις 24 Οκτωβρίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από «αιφνίδια», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κύριο αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι όλα τα διμερή ζητήματα που αναγνωρίζει η Αθήνα και φυσικά το Κυπριακό.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Γεγονός είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, πως η Τουρκία με το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ να επίκειται στις 25 Σεπτεμβρίου, αισθάνεται μάλλον «στριμωγμένη» και αναλόγως του αν θα πραγματοποιηθεί αυτό και ποιο θα είναι το αποτέλεσμά του, ίσως να θέλει να ρίξει κάποιες γέφυρες συνεννόησης προς την Ευρώπη.

Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε πως υπάρχουν εκτιμήσεις πως η Άγκυρα θα ήθελε η Αθήνα να λειτουργήσει ως «μεσολαβητής» στην κρίση που υπάρχει με το Βερολίνο στη σκιά των πρόσφατων δηλώσεων της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ περί παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Ως προς το Κυπριακό να θυμίσουμε πως οι συνομιλίες έχουν «παγώσει» αλλά όλες οι πλευρές φαίνεται πως περιμένουν μια νέα πρωτοβουλία για την συνέχισή τους.

«Νομίζω ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι διεθνείς δυνάμεις έχουν αντιληφθεί ότι η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε σε εγγυήσεις τρίτων χωρών ούτε σε παρεμβατικά δικαιώματα. Και αυτό είναι ένα από τα πολλά κεκτημένα που μαζί κατορθώσαμε να κερδίσουμε στο Κραν Μοντανά» δήλωσε σχετικά μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός μετά την συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ