Θέση σχετικά με όσα ανέφερε χθες στη Βουλή, στη συζήτηση για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ και τις καθυστερήσεις των συντάξεων, πήρε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο Τάσος Πετρόπουλος. «Εκεί όπου υπάρχουν θέματα, τα οποία πρέπει να βελτιώσουμε, θα τα βελτιώσουμε, δεν προανήγγειλα γενική πολιτική παροχών», τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Οι συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου 4387 είναι θετικές, διότι λύσαμε παλιά προβλήματα, με τρόπο που δε θα ξανάρθουν», διαβεβαίωσε ο κ. Πετρόπουλος, εξηγώντας ότι βελτιώσεις και διορθώσεις θα υπάρξουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, «όπως για παράδειγμα θα επιχειρήσουμε σε κατάλληλη χρονική στιγμή -και δε θα αργήσει αυτή η χρονική στιγμή- να βελτιώσουμε το ύψος των συντάξεων χηρείας, εκεί που είναι χαμηλές».

«Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπως το έχουμε οργανώσει πια, είναι ανταποδοτικό, αναλογικό, αναδιανεμητικό, διότι ό,τι καταβάλλει κάθε ασφαλισμένος ως εισφορά, του έρχεται πίσω ως σύνταξη, προσαυξημένη όσο πιο πολύ μεγαλύτερη εισφορά καταβάλλει», είπε ο υφυπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είναι ένα σύστημα δίκαιο και δεν υπάρχει λόγος καμίας αλλαγής». Ωστόσο, σε επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν, σημείωσε ότι «ακούμε με μεγάλη προσοχή τους κοινωνικούς φορείς και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εκεί που πρέπει να αλλάξουμε κάτι, να το κάνουμε, σε χρόνο που οι συνθήκες το επιτρέπουν».

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, εκτίμησε: «Πάρα πολλά μπλοκάκια υπάρχουν ακόμη, τα οποία δεν έχουν αποκαλυφθεί παρά τη διάταξή μας και πρέπει να κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας για την εξυγίανσή της».

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστροφή στους συνταξιούχους των χρημάτων, που παρακρατήθηκαν από τα πλασματικά ποσά των κύριων συντάξεων της περιόδου 2012 – 2016 υπέρ του κλάδου ασθένειας, απάντησε: «Θα το κάνουμε αυτό. Ξεκίνησε η επεξεργασία στην ηλεκτρονική διεύθυνση κοινωνικής ασφάλισης και έχει δοθεί εντολή να βρούμε τα στοιχεία εκείνα. Άλλωστε, δεν υπήρχε και κανένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των ποσών, που κατέβαλε ο καθένας, τώρα τα φτιάχνουμε αυτά. Ποτέ η χώρα δεν είχε συστήματα μηχανογραφημένης καταγραφής των εισφορών. Πρέπει να γίνει πρώτα ο εντοπισμός των ποσών που έχουν καταβληθεί, ώστε να αρχίσουμε σταδιακά και σε βάθος χρόνου την επιστροφή των διαφορών».

Σχετικά με τον ρυθμό απονομής των συντάξεων, ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο έδωσε με έμφαση την εντολή να προχωρήσουμε ταχύτατα την έκδοση συντάξεων. Πράγματι, υπάρχει μια καθυστέρηση, η οποία δεν οφείλεται σε ολιγωρία δική μας ή στην οργάνωση του ΕΦΚΑ -αντιθέτως πετυχαίνουμε την επιτάχυνση της έκδοσης- όμως, ξεκινήσαμε από κοντά 28,9 εκατ. μητρώα ασφαλισμένων, όταν ο πληθυσμός της χώρας δεν ξεπερνά τα 11 εκατ. και πρέπει να γίνει μία εκκαθάριση των μητρώων από όλους τους φορείς μαζί, για να μπορούμε να έχουμε μία ασφαλή αποτύπωση της μοναδικότητας, που πρέπει να έχει ο ασφαλισμένος». Πρόσθεσε, επίσης ότι «προβλήματα δημιούργησε και το γεγονός ότι έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις χειρόγραφων αρχείων, δεν υπάρχουν μηχανογραφημένα αρχεία σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς».

«Είμαι βέβαιος ότι τον Ιούνιο του 2018 θα έχουμε εξαντλήσει και αυτό το υπόλοιπο των παλαιών εκκρεμοτήτων, αλλά και μέχρι τον Οκτώβριο, που είχαμε υποσχεθεί, θα έχουμε καλές επιδόσεις. Δουλεύουμε συστηματικά και έντονα γι’ αυτόν τον σκοπό», διαβεβαίωσε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των επιδόσεων του ΕΦΚΑ από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών της χώρας, σημείωσε: «Αναγνώρισαν το μεγάλο επίτευγμα που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους και έκπληξή τους για το υψηλό στάδιο που έχει προχωρήσει ο ΕΦΚΑ, καθώς τέτοιο εγχείρημα σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες χώρες δεν είχε το επίπεδο επιτυχίας που έχουμε σημειώσει στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε: «Θα έχουμε την κατανόησή τους για κάποια πράγματα που συναντήσαμε προβλήματα από δεκαετίες πίσω, που πρέπει να τα λύσουμε γρήγορα».