Το στίγμα του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς δίνει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας πως η επιτυχία του εγχειρήματος αναγέννησης του χώρου αλλάζει τον πολιτικό χάρτη και μετατρέπει τις επόμενες εκλογές σε ντέρμπι για τρεις.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Βήμα», η κα Γεννηματά χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «ευκαιριακό επενδυτή» στην καταστροφή της χώρας. «Ένα κόμμα που φούσκωσε απότομα λόγω της κρίσης και τώρα ευτυχώς επιστρέφει στα πραγματικά του μεγέθη. Ευθύνεται για τη μονιμοποίηση της κρίσης που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, την παράταση της επιτροπείας με μεγαλύτερη ανεργία, βαθύτερη λιτότητα. Εμείς» προσθέτει «δημιουργούμε μια νέα μεγάλη συμμαχία με τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, την υγιή επιχειρηματικότητα, ΄τη νέα γενιά, για να στηρίξει την ανάπτυξη για όλους και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, εάν είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, η κα Γεννηματά σημειώνει πως «η επιτυχία του εγχειρήματος της αναγέννησης της Κεντροαριστεράς αλλάζει τον πολιτικό χάρτη και μετατρέπει τις επόμενες εκλογές σε ντέρμπι για τρεις. Κάθε περαιτέρω συζήτηση με πολιτικά σενάρια και υποθέσεις με βάση τους πολιτικούς συσχετισμούς του 2015 είναι άνευ αξίας. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο για την προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Σε κάθε περίπτωση, εμείς διαμορφώνουμε μια εθνική γραμμή και είμαστε υπέρ της εθνικής συνεννόησης με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας».

Αναφορικά με το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογραμμίζει πως πυλώνας της δημιουργίας ενός ευρύτερου χώρου, αυτού της Κεντροαριστεράς, είναι οι αρχές του δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και η γόνιμη σύνθεση όλων των δυνάμεων από το προοδευτικό κέντρο μέχρι την ανανεωτική Αριστερά και την πολιτική οικολογία. «Είμαστε» συνεχίζει «υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων που κατοχυρώνουν και διευρύνουν τις κατακτήσεις μιας ‘ανοιχτής κοινωνίας’ . Αυτό είναι άλλωστε το αντίδοτο στην κρίση».

Σε ό,τι αφορά τη μορφή του νέου φορέα, η κα Γεννηματά εξηγεί πως θα είναι ενιαίος με πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια. «Με συνοχή και δυναμική, ώστε να δράσει καταλυτικά για τη νέα αλλαγή που χρειάζεται η χώρα».