Ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, που θα συμμετάσχει στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Ν. Κοτζιάς στο πλαίσιο της Συνόδου, από τη Δευτέρα 18 έως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, θα έχει μαραθώνιο επαφών τόσο με ξένους ομολόγους του όσο και με εκπροσώπους διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, ενώ θα μετάσχει στη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και σε σειρά συναντήσεων Υψηλού Επιπέδου, στις οποίες θα έχει την ευκαιρία να προβάλει τις ελληνικές θέσεις, σε ευρωπαϊκά, περιφερειακά και διεθνή θέματα. Το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της 22ας Σεπτεμβρίου, με την εκφώνηση της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς θα συμπροεδρεύσει με τον Κινέζο ομόλογό του στην Υπουργική Συνάντηση των χωρών-μελών του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (21/9), το οποίο συστάθηκε, με ελληνική πρωτοβουλία, στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο.

Επίσης, στο περιθώριο της Συνόδου θα λάβουν χώρα τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου στις 22/9, καθώς και τετραμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδος-Βουλγαρίας-Κροατίας- Ρουμανίας, στις 22/9. Συναντήσεις που αποτελούν συνέχεια των σχετικών ελληνικών πρωτοβουλιών.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα εκφωνήσει ομιλίες σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν προς τιμήν του το Παγκόσμιο Κογκρέσο Εβραϊκών Οργανώσεων (World Jewish Congress, στις 18/9) και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής (21/9), κατά τις οποίες θα βραβευθεί για τη συνεισφορά του αφενός στην προοπτική ειρήνης στη Μέση Ανατολή και αφετέρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αντίστοιχα.