Το μήνυμα «να αφεθεί η αυτοδιοίκηση να αυτοδιοικηθεί» έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Πατούλης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για την αλλαγή του «Καλλικράτη».

«Η ΚΕΔΕ αναμένει την πρόταση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για τη διοικητική μεταρρύθμιση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρου Κυρίζογλου.

«Ζητούμε να αφεθεί η αυτοδιοίκηση να αυτοδιοικηθεί, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες», ανέφερε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Πρέπει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι η αποκέντρωση του εγωπαθούς κράτους και ο δεύτερος είναι το επιχειρείν σε συνεργασία με όλες τις επιχειρηματικές δυνάμεις».

Παρουσιάζοντας τις δέκα βασικές θέσεις της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του «Καλλικράτη», σημείωσε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται η άμεση έναρξη του δημόσιου διαλόγου, η αποκέντρωση με μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων, η μη αλλαγή του εκλογικού νόμου, η ισότιμη αντιμετώπιση του προσωπικού της αυτοδιοίκησης με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό, η θητεία πέντε ετών, η ευθύνη του τοπικού κοινωνικού κράτους στους δήμους, η υιοθέτηση σύγχρονης πολιτικής για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η εφαρμογή ειδικού προγράμματος για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους και η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «το κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί την περιβαλλοντική κρίση που προέκυψε από την πετρελαιοκηλίδα», επισημαίνοντας ότι το κράτος θα πρέπει να συντονίζεται με την αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας υποστήριξε ότι «σήμερα, η αυτοδιοίκηση χρειάζεται απλή λογική και όχι απλή αναλογική», επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μεταβεί από την περίοδο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην περίοδο της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης και υπογράμμισε την ανάγκη να έχουν οι αυτοδιοικήσεις διοικητική ανεξαρτησία.

«Φοβάμαι ότι η αναμόρφωση του Καλλικράτη δεν θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε, ενώ για την απλή αναλογική εκτίμησε ότι θα φέρει μία μόνιμη ακυβερνησία στους δήμους και τις περιφέρειες και γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει.

Ο κ. Κυρίζογλου εξέφρασε τη διαμαρτυρία της ΠΕΔ-ΚΜ για την άρνηση, όπως είπε, του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους δημάρχους κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, έθεσε και πάλι τα προβλήματα στον τομέα της σχολικής στέγης στην περιφέρεια, ζήτησε συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ενώ για την απλή αναλογική ανέφερε: «Δεν είμαστε δογματικοί, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε εκλογικά συστήματα που θα οδηγήσουν σε διάλυση την τοπική αυτοδιοίκηση».