«Θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρχει μέρισμα στους πιο αδύναμους, και θα το ανακοινώσουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με την οποία και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τη φράση «ήταν δίκαιο και το κάναμε πράξη», την οποία επανέλαβε πολλές φορές κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «εκπληκτική υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους», λέγοντας πως «έτσι καταφέραμε να αντισταθούμε σε παράλογες απαιτήσεις ορισμένων εκ των δανειστών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον περίφημο «μποναμά» που μοίρασε πέρσι η κυβέρνηση σε εκατομμύρια συνταξιούχους. «Παρά τις αντιδράσεις σωστά προβήκαμε στην ενέργεια να μοιράσουμε κέρδος της υπεραπόδοσης», τόνισε.

Επαναλαμβάνοντας πως «η πορεία των δημοσιονομικών είναι θετική», ο πρωθυπουργός είπε: «Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα, υπάρχουν τομείς εσόδων που δεν πάνε καλά, αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από το στόχο. Θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρχει μέρισμα στους πιο αδύναμους, και θα το ανακοινώσουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι».

«Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ»

«Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ.

«Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι να είναι το ΔΝΤ με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι κομπάρσος, διαμορφώνει άποψη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφορικά με τις επενδύσεις και τον φημολογούμενο ανασχηματισμό επισήμανε:

«Δεν συμφωνώ ότι υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που δεν θέλουν τις επενδύσεις».

«Υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ»

«Υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν. Και ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος σε ό,τι αφορά τη μικρή ιδιοκτησία χωρίς αμφιβολία, αλλά σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ιδιοκτησία. Η μεγάλη ιδιοκτησία με κάποιον τρόπο αποκτήθηκε».

Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ.

«Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση πέρσι μιας εσωτερικής αναδιάρθρωσης στο φόρο του ΕΝΦΙΑ τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή πιο δίκαιη κατανομή. Το περίπου 40% των χαμηλών στρωμάτων που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ είχαν κάποιες μειώσεις και ένα 30% μια σταθερή τιμή στη φορολογία τους και ένα 25% είχαν κάποια επιδείνωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει μείωση της συνολικής επιβάρυνσης ΕΝΦΙΑ για τους πολίτες. Η προοπτική θέλει κουβέντα το πού θα κατανείμουμε το δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα δημιουργηθεί από το 2019», επισήμανε.

«Το 2017 αναμένεται ρεκόρ επενδύσεων»

«Το ’17 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ επενδύσεων, αυτή η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε δε πως η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τη νεοφιλελεύθερη οπτική είναι ότι: «Εμείς θέλουμε επενδύσεις που σέβονται εργαζομένους και περιβάλλον».

«Το πρόβλημα είναι ότι από το τραπέζι της συζήτησης απουσιάζουν όσοι έχουν σχέση με την παραγωγή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ειδικά στην μεταποίηση θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Κάποιοι μας έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν παράγει. Λάθος».

«Εγώ βλέπω μια Ελλάδα παραγωγική. Εμείς αυτήν θέλουμε να ενισχύσουμε και να προσελκύσουμε επενδύσεις να την στηρίξουν», υπογράμμισε.

«Εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019»

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Αφού τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για ολοκλήρωση της τετραετίας. «Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε», επισήμανε.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κλείνοντας υπογράμμισε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και του χρόνου, λέγοντας πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα δίνει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και «η Ελλάδα θα είναι σε άλλο πλαίσιο».

Σε άλλη ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε πως «εξακολουθώ να πιστεύω με το ίδιο πάθος σε αυτή την πολιτική κατά της λιτότητας».

«Μας κατηγορήσατε -τον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα- για υπεράσπιση αυτής της πολιτικής και τώρα γιατί δεν πετύχαμε τέλος λιτότητας», πρόσθεσε.

Τσίπρας για δημοψήφισμα: Να μη φοβόμαστε τον λαό

«Να μη φοβόμαστε τον λαό»: τη δυνατότητα των πολιτών να τοποθετούνται, κατέθεσε ως «πιστεύω» του ο Αλέξης Τσίπρας, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, ερωτηθείς για το δημοψήφισμα που είχε γίνει το 2015. Εξάλλου, «αν η κυβέρνηση δεν είχε επιλέξει το δημοψήφισμα τότε, δεν θα είχε ανοίξει ρωγμές, που σήμερα γίνονται χαραμάδες μιας άλλης προοπτικής».

Ερωτηθείς δε, για το ποιες ήταν οι αυταπάτες που έχει πει πως είχε, ο πρωθυπουργός απάντησε ουδείς πρέπει να έχει αμφιβολία ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το α’ εξάμηνο του 2015 τα πάντα για να γίνουν οι απόψεις τους πράξη. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την Ευρώπη της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Τσίπρας για Παπανδρέου: Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας

«Το άρθρο προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις. Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούσε να ταυτισθεί μαζί του.

«Εκείνο που ενόχλησε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».

«Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις»

Για μεγάλο σκάνδαλο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση σχετικά με τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη ΔΕΘ.

«Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «το ζήτημα των δανείων σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι πρωτίστως ηθικό παρά πολιτικό».

«Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του», είπε ο πρωθυπουργός.

«Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις», ανέφερε.

«Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Τσίπρας για Κεντροαριστερά: Με εκπλήσσει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν να ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός

Ερωτηθείς για το εάν έχει προτίμηση για κάποια υποψηφιότητα από αυτές που έχουν τεθεί για την ηγεσία του χώρου της κεντροαριστεράς ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει, αλλά τον εκπλήσσει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν να ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση.

«Θα περίμενα να μετατραπεί η συζήτηση από συζήτηση προσώπων σε πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την τοποθέτηση Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης»

«Η θαρραλέα τοποθέτηση του Προέδρου Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα -και εγώ θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη χώρα μας και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Ευρώπη από την επίσκεψη αυτή.

Χωρίς να αρνηθεί πολιτικές διαφωνίες μαζί του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την προοπτική οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης. «Η Ελλάδα έχει υποστεί μια τιμωρητική λογική, το πρόβλημα είναι όταν οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, και τότε γίνονται λάθη», συμπλήρωσε.

«Διαφωνούμε με τη διακοπή των συζητήσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.»

Για τακτικό και στρατηγικό λάθος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ενδεχόμενο να διακοπούν οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη θέση αυτή κάποιων Ευρωπαίων εταίρων, σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στη δική της άποψη. Ζητώντας ταυτοχρόνως όμως και μετ’ επιτάσεως, όπως είπε, να αλλάξει στάση η Τουρκία, να σταματήσει την προκλητικότητα και τις παραβιάσεις, να κρατήσει πιο λογική στάση στο Κυπριακό (χρεώνοντάς της και το «ναυάγιο» στις ως τώρα συνομιλίες).