Την προσδοκία ενίσχυσης των πολύ καλών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Γαλλία, λόγω της επικείμενης επίσκεψης στη χώρα μας του Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε μέσω δηλώσεών του ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είναι επιλογή τού κ. Μακρόν να πραγματοποιήσει την πρώτη σημαντική επίσκεψη εργασίας (στην ελλάδα), εκτός από την αρχική στη Γερμανία, που είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών  στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Και συμπλήρωσε: «Εμείς προσδοκούμε την ενίσχυση των πολύ καλών οικονομικών σχέσεων που έχουμε με τη Γαλλία. Μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν, έρχεται η αφρόκρεμα του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου και θα συναντηθούν με τους αντίστοιχους δικούς μας επιχειρηματίες, σε μια εκδήλωση που θα μιλήσουν και οι δύο αρχηγοί για τις προοπτικές που ανοίγονται για επενδύσεις και συνεργασία στην Ελλάδα».

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ακόμη πως «υπάρχει, όμως, και το πεδίο της Ευρώπης, όπου και εμείς και η Γαλλία δεν θέλουμε να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση της οικονομικής διακυβέρνησης, που οι Γερμανοί τη φαντάζονται απλώς σαν αστυνόμευση ήδη υφιστάμενων κανόνων. Και οι δύο χώρες θέλουμε να υπάρχει δημοκρατία στην οικονομική διακυβέρνηση, να υπάρχει και μια ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική και οικονομική διάσταση». Επομένως, τόνισε, η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα έχει «διπλή σημασία, και οικονομική και πολιτική».

«Νευρικός γείτονας η Τουρκία»

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, ο κ. Κατρούγκαλος, ερωτηθείς για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, είπε: «Με τα Σκόπια ξέρετε ότι έχουμε από παλιά επιβαρυμένες τις σχέσεις μας, λόγω του ονοματολογικού. Φαίνεται ότι η τελευταία κυβέρνηση των Σκοπίων θέλει να διαφοροποιηθεί από την κακή αυτή πρακτική, αποδοκίμασε για παράδειγμα τις αντίστοιχες αλυτρωτικές κινήσεις του Προξένου στον Καναδά. Εμείς θέλουμε να προωθήσουμε μέτρα εμπιστοσύνης, όπως κάνουμε από καιρό με τη χώρα αυτή, να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας περαιτέρω για να μπορέσει κάποια στιγμή να βρεθεί μια οριστική λύση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «νευρικό γείτονα» την Τουρκία, γεγονός που, όπως είπε, «οφείλεται κυρίως στη διπλωματική της απομόνωση και στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει». Επιπλέον, σημείωσε: «Εμείς είμαστε από τις λίγες πια χώρες που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της και γιατί θέλουμε να υποστηρίξουμε το κομμάτι εκείνο του τουρκικού λαού που προσβλέπει στην Ευρώπη αλλά και για λόγους που αφορούν συμφέροντα γεωπολιτικά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και της χώρας μας. Παρακολουθούμε τις κινήσεις της γειτονικής χώρας με εγρήγορση αλλά όχι ανησυχία».

«Οι δικές μας θέσεις», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και γι’ αυτόν τον λόγο δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε τίποτα. Και γι’ αυτόν τον λόγο, με συνέπεια και σταθερότητα, όπου υπάρχουν προκλήσεις, τις αποκρούουμε, αλλά είναι προς το συμφέρον μας να μην κλιμακώνουμε την ένταση γιατί αυτός που έχει τις θέσεις του κατοχυρωμένες, δεν χρειάζεται να προκαλεί οποιαδήποτε περαιτέρω ένταση».

«Να ρυθμίζουμε τα του οίκου μας, μόνοι μας»

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Κατρούγκαλος, επισήμανε: «Όσο είμαστε στην κυβέρνηση θα προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή των εργαζομένων καλύτερη και να προστατεύουμε τα δικαιώματά τους μολονότι δεν είναι ελεύθερα τα χέρια μας μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και γι’ αυτό και είναι εθνικός στόχος από τον Αύγουστο και μετά να τελειώσει η επιτροπεία, να λυθούν τα χέρια μας και να μπορούμε να ρυθμίζουμε τα του οίκου μας, μόνοι μας». Είπε πως το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκει να θεραπεύσει «τη ζούγκλα που είχε δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας».

«Να ξέρει ο κακός εργοδότης που παραβιάζει συστηματικά το εργατικό δίκαιο και τα δικαιώματα των εργαζομένων ότι η επιχείρησή του μπορεί και να κλείσει, αν συνεχίσει αυτήν την κακή πρακτική» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως ο εργαζόμενος θα μπορεί να προστατευτεί από την ίδια την Πολιτεία.

«Εμείς, πράγματι, τώρα που γυρίζει η χώρα στην ανάπτυξη, θέλουμε να είναι και δίκαιη» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας πως «δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει τα κέρδη απ’ αυτήν να μην πηγαίνουν μόνο στους πολύ λίγους, αλλά να διαχέονται προς τα κάτω, σε ολόκληρη την κοινωνία και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι οι εργαζόμενοι να έχουν δικαιώματα».

 «Τα μεγάλα θέματα έχουν κλείσει»

Αναφορικά με την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε πως «τα μεγάλα θέματα έχουν κλείσει» αν και, όπως είπε, «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ιδίως», υπενθυμίζοντας πως «τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που είχε κλείσει στην πρώτη (αξιολόγηση), την ξανάνοιξε στη δεύτερη».

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «επειδή εμείς κάναμε περισσότερα από τις υποχρεώσεις μας και επειδή το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση και τη ρύθμιση του χρέους, μετά τις γερμανικές εκλογές ιδίως, η βασική πίεση του ΔΝΤ δεν θα είναι προς τη δική μας πλευρά, θα είναι προς την πλευρά των Ευρωπαίων για την περαιτέρω ρύθμιση του χρέους, πράγμα που απαιτείται από το Καταστατικό του ΔΝΤ. Δεν θα είναι, δηλαδή, μονόπλευρη η πίεση προς εμάς όπως ήταν στις προηγούμενες δύο».