Την προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και γενικότερα της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει μια «αριστερή στροφή» αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα των Financial Times.

Η Βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να… κατευνάσει την κομματική της βάση μέσω «στοχευμένων» πολιτικών κατά των «παραδοσιακών εχθρών» του ΣΥΡΙΖΑ.  Είναι ενδεικτικό πως το άρθρο της εφημερίδας, τιτλοφορείται «Ο ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας αναβιώνει ριζοσπαστικές πολιτικές για να καθησυχάσει την βάση της»

Αναλυτές η άποψη των οποίων φιλοξενείται στην εφημερίδα τονίζουν αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεγάλη προσπάθεια να «ξανακερδίσει τα αριστερά διαπιστευτήριά της», μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έγκριση της δόσης.

«Μετά τις μεταρρυθμίσεις ήρθαν οι αντιδράσεις. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει εστιάσει την προσοχή της στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ. Αλλά η κυβέρνηση αναβιώνει και ορισμένες από τις ριζοσπαστικές πολιτικές της σε μια προσπάθεια να “καθησυχάσει” την κομματική της βάση, που φοβάται ότι το αριστερό κόμμα έχει μαλακώσει λόγω της πίεσης των πιστωτών» αναφέρει χαρακτηριστικά το εν λόγω δημοσίευμα, και συμπληρώνει: «Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, του Έλληνα πρωθυπουργού, στοχεύουν τους παραδοσιακούς εχθρούς του κόμματος: Τους δικηγόρους και τους γιατρούς με τα υψηλά κέρδη, τους σπουδαγμένους στο εξωτερικό ακαδημαϊκούς και τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα από το εξωτερικό».

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι η μείωση του αφορολόγητου και οι μειώσεις των συντάξεων έχουν αυξήσει τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλέον εμφανίζεται με διαφορά πρώτη στις δημοσκοπήσεις.

«Έχει γίνει σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμίσει στους ψηφοφόρους του ότι έχει ακόμη ριζοσπαστική ακτιβιστική ατζέντα και ότι δεν έχει μαλακώσει υπό την πίεση των πιστωτών» δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Άρης Χατζής.