Στην πιο κρίσιμη περίοδο από την ίδρυση του εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ με όλα τα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι: από τη διάσπαση μέχρι τη βαρύτερη εκλογική ήττα της ιστορίας του, αλλά… συντεταγμένα. Πολλά είναι τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα του κινήματος.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα» το πρώτο σενάριο θέλει τον Βενιζέλο ως τον μόνο υποψήφιο και είναι αυτό που προωθεί και ο ίδιος με επιχείρημα την αγωνία για το «όλον ΠΑΣΟΚ». Υπό το πρίσμα αυτό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει διαμηνύσει στους κύριους αντιπάλους του -Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδη- ότι μόνη λύση είναι ο ίδιος.

Έχει ρίξει γέφυρες συνεννόησης προς άπαντες: προς την «τρόικα» (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης), προς πρώην παπανδρεϊκούς βουλευτές κ.α. Δεν διστάζει μάλιστα να επικρίνει την «τρόικα», που επιχειρεί να εμφανιστεί ως η γνήσια έκφανση του μεταρρυθμιστικού ρεύματος.

Το δεύτερο πιθανό σενάριο, είναι αυτό της συντεταγμένης ήττας. Εφόσον η «τρόικα» και οι λοιποί συναινέσουν στη λογική Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί σε μια διαδικασία απολύτως ελεγχόμενη, μέσω της κοινοβουλευτικής ομάδας, λύση που προκρίνει και ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος βλέπει με εμφανή δυσφορία την προοπτική υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να είναι ταυτόχρονα υπουργοί και να κάνουν προεκλογικές περιοδείες. Είναι προφανές, ότι κατόπιν μιας τέτοιας συμφωνίας «ήπιας» διαδοχής θα ενεργοποιηθεί το σενάριο της ελεγχόμενης ήττας αλλά και η λογική των «αναλώσιμων» ηγετών.

Το τρίτο σενάριο αφορά σε μια πιθανή διάσπαση που πιθανότατα να συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Μόσιαλος και άλλα στελέχη, που βλέπουν τη λύση της παραμονής του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ ως καταστροφική, ενώ ταυτόχρονα απογοητεύονται από την επιλογή Βενιζέλου για συμμαχία, αποχωρούν ιδρύοντας νέο κόμμα, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων κι από άλλους χώρους αλλά και με στελέχη της ΝΔ που δηλώνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν ένα «εκσυγχρονιστικό» εγχείρημα.

Τέλος, το τέταρτο σενάριο θέλει πρωταγωνιστή των διαδικασιών τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Βάση του σεναρίου αυτού, αποτελεί το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δεκαετίες.

Στον κόσμο συναντούν έκδηλη τη διάθεση για κάτι καινούργιο και ορισμένοι -ιδίως από το ρεύμα της «τρόικας» αλλά και στελέχη όπως οι Αλέκος Παπαδόπουλος, Νίκος Χριστοδουλάκης κ.α.- εκτιμούν πως το πρόσωπο που συγκεντρώνει κοινή αποδοχή είναι αυτό του νυν πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Ως εκ τούτου έχει αρχίσει δειλά δειλά να διαφαίνεται η άποψη μιας κίνησης στελεχών του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, επικεφαλής είτε του ΠΑΣΟΚ είτε -το πιθανότερο- ενός σχήματος που θα συγκεντρώνει στελέχη από αρκετούς πολιτικούς χώρους.