Ισχυρή δυνατότητα περαιτέρω χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ευλογιάς που καταγράφηκαν πρόσφατα στα σύνορα του Έβρου με την Τουρκία, προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου, Βιτένις Αντριουκάιτις, στην ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη, σε συνεργασία με τον βουλευτή Έβρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αναστάσιου Δημοσχάκη.

Ο κ. Αντριουκάιτις, αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει λάβει εκ των προτέρων το 50% από το ποσό 1.836.877 ευρώ που δικαιούται για τη χρηματοδότηση προγράμματος μέτρων προστασίας, με σκοπό την καταπολέμηση εξωτικών νοσημάτων στην Ελλάδα, δηλαδή της οζώδους δερματίτιδας, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Επίσης, ο αρμόδιος Επίτροπος διευκρινίζει ότι «εάν εμφανιστούν κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων, τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζει η Ελλάδα στο έδαφός της, όπως περιγράφονται στην οδηγία 92/119/ΕΟΚ (θανάτωση όλων των ευπαθών ζώων στις προσβληθείσες εκμεταλλεύσεις κ.λπ.) είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ σε ποσοστό 75 %, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 652/2014»

Η ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής: «Εδώ και μερικούς μήνες, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Έβρου με την Τουρκία, καταγράφηκαν κρούσματα της ζωονόσου «ευλογιάς». Η ζωονόσος της ευλογιάς αφορά τα αιγοπρόβατα, ωστόσο εξαπλώνεται ιδιαίτερα εύκολα και γρήγορα, ειδικά δε, αν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ζωονόσου, αλλά και ότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. 1Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή σύμφωνα με τον κανονισμό 652/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όπως και την τροποποίησή του (κανονισμός 2017/67), η οποία περιλαμβάνει και τη ζωονόσο της ευλογιάς;
  2. Ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι τόσο στην καταγραφή ενδεχόμενων κρουσμάτων, όσο και στην αντιμετώπισή τους;»

Η απάντηση του Επιτρόπου Αντριουκάιτις αναφέρει: Εάν εμφανιστούν κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων, τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζει η Ελλάδα στο έδαφός της, όπως περιγράφονται στην οδηγία 92/119/ΕΟΚ (θανάτωση όλων των ευπαθών ζώων στις προσβληθείσες εκμεταλλεύσεις κ.λπ.) είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ σε ποσοστό 75 %, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 652/2014.

Επιπλέον, δεδομένης της επιδημιολογικής κατάστασης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, το 2017, η Επιτροπή εξέδωσε ειδική απόφαση επιχορήγησης με την οποία χορηγείται στην Ελλάδα ποσό έως και 1.836.877 EUR, για την περίοδο από 1 Απριλίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018, με σκοπό τη χρηματοδότηση προγράμματος μέτρων προστασίας για την καταπολέμηση εξωτικών νοσημάτων στην Ελλάδα, δηλαδή της οζώδους δερματίτιδας, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Το πρόγραμμα αυτό, που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή, συμπεριλαμβάνει πλήρη δέσμη μέτρων ενεργητικής επιτήρησης εναντίον διάφορων εξωτικών ασθενειών (συμπεριλαμβανομένης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων), την αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού και εξοπλισμού πληροφορικής για την ενίσχυση της ικανότητας των κεντρικών και τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και την υποστήριξη για την πρόσληψη συμβασιούχου κτηνιατρικού προσωπικού. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει το 50 % της προαναφερόμενης οικονομικής ενίσχυσης εκ των προτέρων.

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις νόσους και η ενημέρωση των γεωργών μπορούν να προωθηθούν με διάφορες μεθόδους (σεμινάρια, ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες, μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.λπ.). Η Ελλάδα έχει κάνει εκτεταμένη χρήση πολλών από αυτά τα μέσα, τόσο επί του παρόντος όσο και στο παρελθόν».