Σφοδρή πολιτική κόντρα ξέσπασε χθες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή», με τίτλο «Το 20 ξέπλυμα του ναζισμού» και φωτογραφία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αφορμή στάθηκε οι επιθέσεις εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να μην παραστεί στη Σύνοδο στην Εσθονία για τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ έκανε λόγο για «γκεμπελικά πρωτοσέλιδα της “Αυγής”» τα οποία, όπως επισημαίνει, «ξεπέρασαν σε αθλιότητα ακόμα και την πολιτική της κυβέρνησης». Όπως σημειώνεται, «πρόκειται ασφαλώς περί επιτεύγματος», ενώ η ανακοίνωση καταλήγει: «Και εις κατώτερα».

Για «χυδαία επιχείρηση διχασμού της ελληνικής κοινωνίας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «η πραγματικότητα για τους Έλληνες είναι δυστυχώς αδυσώπητη και κανείς και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει: τη σκληρή υπερφορόλογηση, τις νέες εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ, τις περικοπές συντάξεων, τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού».

«Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένα σύγχρονος πολιτικός αρχηγός βαθιά δημοκράτης, που μπορεί να μιλάει σε όλους τους Έλληνες χωρίς διαχωριστικές γραμμές αυτό ενοχλεί πολύ. Υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι ο ναζισμός, που πληρώσαμε ακριβά ως Έλληνες, δεν είναι σκοτεινή περίοδος; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο σταλινισμός δεν είναι νοσηρό φαινόμενο; Η ανακοίνωση της ΝΔ, ήταν πολύ ισορροπημένη και ξεκάθαρη» είπε.

Στη ΝΔ απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας «ακροδεξιά στροφή».

«Στην περίπτωση της Ν.Δ. δεν ισχύει η γνωστή φράση “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”. Η ανακοίνωση της Ν.Δ. για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Η Αυγή” δεν μπορεί να κρύψει την ακροδεξιά στροφή της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φτάνει στο σημείο να αθωώνει τους ναζιστές. Ο ίδιος, άλλωστε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, τον περασμένο Ιούνιο στην ιστοσελίδα “Politico”, είχε αρνηθεί την ακροδεξιά βία, ξεπλένοντας την Χρυσή Αυγή», υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσες αποστάσεις κράτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γυρίζουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας για να αποφύγουν το διάλογο για το σήμερα και το μέλλονβ» ήταν το σχόλιο του κόμματος.