Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν ακόμα μάχη με τις φλόγες, με επίκεντρο σήμερα την Κεφαλονιά, στο πολιτικό πεδίο η αντιπαράθεση καλά κρατεί με χαρακτηρισμούς και ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις επόμενες κινήσεις της, όπως αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός πέταξε πάνω από την κατεστραμμένη περιοχή, στην ανατολική Αττική, και ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για την τεράστια προσπάθειά τους. Εκτίμησε δε πως η καταστροφή είναι περιορισμένη και πάντως «δέκα φορές μικρότερη» από αυτή που είχε προκληθεί το 2009.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση αποφάσισε άμεση καταγραφή των ζημιών, αποζημίωση των ιδιοκτητών κατοικιών και παραγωγικών μονάδων, φορολογικές διευκολύνσεις για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές, άμεσα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά έργα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα, άμεση οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων (με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων) και κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων, μέσω αξιοποίησης ψηφιακών υποβάθρων και χαρτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του ματαίωσε την επίσκεψη που είχε αποφασίσει στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, παρότι- ή επειδή- προθυμοποιήθηκαν να παραμείνουν εκεί και να τον περιμένουν οι υπουργοί Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Τόσκας.  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε πάντως τις δικές του προτάσεις για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως«οι πολίτες – και ειδικά όσοι ζουν σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φετινές πυρκαγιές – έχουν εικόνα του αν και κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Για το ποιοι ήταν άφαντοι, ενώ θα έπρεπε να είναι παρόντες».

«Πόλεμος» ανακοινώσεων

«Τέσσερα μερόνυχτα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, βρίσκεται στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών» του απάντησε το γραφείο του πρωθυπουργού. «Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης εγκαλούσε την κυβέρνηση για δήθεν ολιγωρία από παραλία των Χανίων. Σήμερα, αποφάσισε να διακόψει τις διακοπές του για να επισκεφθεί αιφνιδιαστικά το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού. Ακύρωσε όμως όλη την επίσκεψή του μόλις συνειδητοποίησε ότι εκεί βρίσκονταν ήδη από τις πρωινές ώρες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η κίνησή του αυτή επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά πως το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι να στήσει ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου. Του συνιστούμε καλή επιστροφή στην ξαπλώστρα του», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η απάντηση στη χυδαιότητα της κυβέρνησης είναι οι έξι προτάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών» τόνισε με τη σειρά της η ΝΔ, απαντώντας στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα σοβαρό και υπεύθυνο πρωθυπουργό. Όχι έναν ηθοποιό σε κακοστημένες θεατρικές παραστάσεις πάνω από τα καμένα, χρησιμοποιώντας με απαράδεκτα προκλητικό τρόπο ως σκηνικό τους πυροσβέστες που μοχθούν καθημερινά με αυταπάρνηση».

Κριτική από την αντιπολίτευση

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως εμφανίστηκε αφού έσβησε η φωτιά. «Αφού βέβαια έσβησε η φωτιά εμφανίστηκε και ο κ. Τσίπρας εγκαταλείποντας το προσφιλές του Τwitter. Την ίδια στιγμή που οι Υπουργοί του ξεφουρνίζουν παραμύθια για να καλύψουν την ανεπάρκεια τους. Ούτε μια συγγνώμη όμως για τις τεράστιες ευθύνες τους, για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, για την απουσία σχεδιασμού αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ούτε καν αναζητήθηκαν οι ευθύνες των αρμοδίων. Όλα καλώς καμωμένα… Η υπεροψία και το θράσος περισσεύουν στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν, παρακολουθούν και δεν ξεχνούν» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Τις «μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, τη Ζάκυνθο και το νομό Ηλείας», επισημαίνει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η έμπρακτη αναγνώριση του έργου των πυροσβεστών σημαίνει την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό, σημαίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των πενταετών και των εποχικών πυροσβεστών».

«Οι κυβερνώντες προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και η αξιωματική αντιπολίτευση να εκμεταλλευθεί την κατάσταση», τόνισε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αναφερόμενος στις πυρκαγιές του 2007, είπε ότι «δέκα χρόνια μετά, από τον Καραμανλή βρισκόμαστε στον Τσίπρα, από τον «στρατηγό άνεμο» του Βύρωνα Πολύδωρα σε «ένα οργανωμένο σχέδιο ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης» όπως ανέφεραν οι Κοντονής και Πολάκης». Υπογράμμισε δε ότι «η συνομωσιολογία έχει αποτελέσει πρόβλημα σε αυτή τη χώρα».

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επικαλούμενος τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρκείται στο «μη χείρον βέλτιστον», τόσο στις πυρκαγιές όσο και στην οικονομία.

Για «αδράνεια» κατήγγειλε την κυβέρνηση η Ένωση Κεντρώων, σημειώνοντας την αυτοθυσία των ανδρών της πυροσβεστικής και των εθελοντών. Αν είχαμε αγοράσει 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα, θα μπορούσαμε να είχαμε αποσοβήσει την καταστροφή, ενώ τώρα η αποκατάσταση των ζημιών θα ισοδυναμεί με το κόστος αγοράς 30 αεροπλάνων, ανέφερε η Ένωση Κεντρώων και ζητάει εθνικό σχέδιο δράσης για φωτιές, για πλημμύρες και εν γένει φυσικές καταστροφές.