Την ευγνωμοσύνη του στους πυροσβέστες, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν στη μάχη με τις φλόγες τις τρεις τελευταίες μέρες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε απευθείας με τους πυροσβέστες μέσω ασυρμάτου.

«Να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση και ευγνωμοσύνη. Την απέραντη ευγνωμοσύνη εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας και θέλω να πιστεύω για λογαριασμό ολόκληρου του ελληνικού λαού για τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλετε όλες αυτές τις μέρες. Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε για τέσσερα συνεχόμενα μερόνυχτα εδώ, αλλά καταφέρατε κάτι πολύ σημαντικό: να περιορίσετε μία καταστροφική πυρκαγιά, ευτυχώς δεν έχουμε θύματα, ανθρώπινες ζωές. Έχουμε τον περιορισμό της καταστροφής μέσα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειές σας. Χρειάζεται εγρήγορση. Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνετε» είπε.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και τους κατοίκους που χωρίς πανικό έδωσαν μια σκληρή μάχη. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα για τις αναζωπυρώσεις. Η εικόνα είναι αυτή μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης» είπε.

Και πρόσθεσε: «Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη, γύρω στα 15.000 στρέμματα. Η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα, δηλ. είναι 10 φορές μικρότερη

Πριν επισκεφτεί τους πυροσβέστες στο φυλάκιο της Αγίας Ειρήνης είχε πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τα καμένα, ενώ θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Μαξίμου για τα μέτρα αποκατάστασης.

Στο διάλογο με τους αρμόδιους ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

Πολύ χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Όπως είπε χθες από το ίδιο σημείο, στην Αγία Κυριακή, έβλεπε τους καπνούς -τους παρομοίασε με το «μανιτάρι» της Χιροσίμα-, χωρίς να μπορεί να κρύψει το φόβο του, εκείνη τη στιγμή, για επέκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα, ακόμη και για ανθρώπινες απώλειες. Όμως «όλο το παιχνίδι κρίθηκε χθες το βράδυ» όταν οι πυροσβέστες «έπεσαν» στις εστίες ανάφλεξης ακόμη και με 300 μέτρα σωλήνα.