Η κυβέρνηση εξετάζει την περαιτέρω ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για το ακατάσχετο των καταθέσεων των αγροτών στα πιστωτικά ιδρύματα, όμως και οι ίδιοι οι αγρότες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες, που ήδη τους παρέχει ο νόμος, προκειμένου να υπερασπιστούν το ακατάσχετο, αλλά και οι τράπεζες θα πρέπει σεβαστούν τη σχετική νομοθεσία, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Πρέπει να πληροφορηθούν και οι αγρότες και βεβαίως και τα πιστωτικά ιδρύματα ότι υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, που προστατεύει το ακατάσχετο στον αγροτικό χώρο. Αλλά ούτε το πιστωτικό σύστημα φρόντισε μέχρι σήμερα να υπερασπιστεί το ακατάσχετο, εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία και νομολογία, αλλά και οι ίδιοι οι αγρότες δε φρόντιζαν να ενημερωθούν σωστά», ανέφερε ο υπουργός και διευκρίνισε: «Ακόμη και αν υπάρχουν περιπτώσεις που δεν τις έχουμε καλύψει ή υπάρχει ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας θα το κάνουμε, είμαστε σε κάθε περίπτωση διαθέσιμοι να αναλάβουμε και πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, για να ενισχύσουμε περαιτέρω το πλαίσιο.

Πρώτα, όμως, πρέπει να τους ενημερώσουμε το τι συμβαίνει σήμερα, διότι πραγματικά η συγκυρία είναι πάρα πολύ δύσκολη και για τον αγροτικό χώρο, αλλά πρέπει να ειπωθούν μερικά πράγματα, γιατί οφείλουν οι Τράπεζες να σεβαστούν τους πελάτες τους».

Ο υπουργός εξήγησε ότι η κατάσχεση χρηματικών ενισχύσεων ή επιδοτήσεων που προορίζονται για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, όχι μόνο ακυρώνει στην πράξη την ολοκλήρωση της επένδυσης, αλλά και δημιουργεί τον κίνδυνο ανάκτησης των χρηματικών καταβολών. «Δεν μπορεί να επιβάλλονται από το Δημόσιο κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις εις χείρας των πιστωτικών ιδρυμάτων, στις οποίες περιλαμβάνονται ποσά κοινοτικών επιδοτήσεων, όταν οι ίδιες οι Τράπεζες ξέρουν ότι αυτό το είδος των ενισχύσεων δεν μπορεί να κατασχεθεί.

Εδώ έχουμε σε εξέλιξη επιχειρησιακά προγράμματα, που αφορούν το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας και σε αυτές τις διαδικασίες οποιουδήποτε είδους παρακράτηση δημιουργεί πρόβλημα στην ολοκλήρωση του έργου, μέχρι του σημείου ακόμη και ανάκλησης ανάκτησης των συγκεκριμένων ενισχύσεων», σημείωσε.