Σκέψεις για τη δημιουργία δύο νέων κομμάτων και ζυμώσεις φαίνεται να συνθέτουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Έντονη είναι η φημολογία ότι τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Γιάννης Βαρουφάκης, ετοιμάζουν τους δικούς τους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, Νέα Σελίδα.

Στην περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου το δείπνο με πρώην και νυν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το Νοέμβριο του 2016 έδωσε το στίγμα για τη συνέχεια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα μεταξύ άλλων, ο κύριος Βενιζέλος ο οποίος κατατάσσεται ως εμβληματική φυσιογνωμία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, παρά το γεγονός ότι έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα ηγηθεί ενός μεταρρυθμιστικού κεντρώου κόμματος, αφού απορρίπτει τον όρο «Κεντροαριστερά» και επιλέγει αυτό του «προοδευτικού Κέντρου».

Βουλευτής του Ποταμιού, ο οποίος πρόσφατα συνέφαγε μαζί του, είπε στην παρέα του πως όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ρωτήθηκε αν θα πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές, εκείνος απάντησε ότι μόνο ως πολιτικός αρχηγός μπορεί να βρίσκεται στην επόμενη βουλή. Άλλο στέλεχος του Ποταμιού που παρευρισκόταν στην ίδια συνάντηση, είπε πως αν ηγούνταν ο ίδιος της αντικυβερνητικής καμπάνιας, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν θα είχαν πού να σταθούν και ότι θα τους είχε συντρίψει.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του Γιάννη Βαρουφάκη, έχει ξεκινήσει επαφές και, έχοντας ως βάση εκκίνησης του εγχειρήματός του το DiEM25, την πανευρωπαϊκή κίνηση την οποία ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο από τη Θεσσαλονίκη και της οποίας είναι συνιδρυτής θα στηριχτεί σε «νέους ανθρώπους, της επόμενης μέρας».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ιδεολογικό στίγμα του νέου κόμματος θα προσεγγίζει της ιδέες του αμερικανικού Φιλελευθερισμού, που για τα ευρωπαϊκά δεδομένα προσομοιάζουν με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία κατά το «ριζοσπαστικότερο», ενώ η οργάνωση και η δομή που θα έχει το κόμμα δεν θα θυμίζει καθόλου τα υφιστάμενα.