Στο ότι το σχέδιο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ περνούσε από τη Βενεζουέλα και πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το 2013 φέρεται να διερευνούσε τη δυνατότητα προμήθειας πετρελαίου από το καθεστώς του Μαδούρο, σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, αναφέρει σε δημοσίευμά του η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Σύμφωνα με πρώην υπουργό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, που συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις εκείνης της περιόδου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές φέρεται να «μιλούσε για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη» ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας «στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα».

Η μαρτυρία του κορυφαίου πολιτικού παράγοντα της Βενεζουέλας, που μιλάει με καθεστώς ανωνυμίας:

«Ο Αλέξης Τσίπρας μάς έλεγε πως το κόμμα του από την αρχή είχε σχέδιο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Από τη Βενεζουέλα ζητούσε να βοηθήσουμε δίνοντας στη χώρα σας πετρέλαιο. Πίστευε πως στην περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ θα μπορούσε να βρει στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα».

«Περιμένω από τη Βενεζουέλα να μας βοηθήσει παρέχοντάς μας πετρέλαιο», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας διεμήνυσαν έγκαιρα στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα πρέπει να βασίζεται στη βοήθεια της λατινοαμερικανικής χώρας για πετρέλαιο. «Εγώ του εξήγησα ότι η Βενεζουέλα δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα δίνοντάς της πετρέλαιο. Και αν δώσει κάτι, του έλεγα, θα σας πάρει τα μισά, κυρίως λόγω της διαφθοράς που υπάρχει στο καθεστώς», καταλήγει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προέβλεπε προμήθεια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα από την κρατική εταιρία PDVSA, δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή, όπως ακριβώς γίνεται με την Κούβα.