Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ εργασίες του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που οργανώθηκε στη Λαμία με σημείο αναφοράς τη Στερεά Ελλάδα. Στις 7.30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός αναμένεται να προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Χθες και σήμερα στη Λαμία εκτός από τα πολλαπλά πάνελ τα οποία οργανώθηκαν για τις θεματικές ενότητες, υπήρξαν δεκάδες συναντήσεις φορέων και παραγωγικών τάξεων με αρμόδιους υπουργούς όπου συζητήθηκαν επιμέρους θέματα, ενώ πριν λίγο ολοκληρώθηκαν και οι συζητήσεις σε παράλληλες συνεδρίες που οργανώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της Λαμίας.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε «πετυχημένη την έξοδο στις αγορές» όπως σημείωσε για να συμπληρώσει πως «αυτή η έξοδος πήγε αρκετά καλά». Η ίδια σημείωσε ακόμη πως «με τον τρόπο αυτό αποτυπώνεται η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία από τη διεθνή κοινότητα με τις πολύ καλές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους».

Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ακόμη πως «κάναμε ήδη ένα βήμα. Θα υπάρχουν και άλλα παρόμοια βήματα με εξόδους στις αγορές. Όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι του 2018 όπου θα υπάρξει η έξοδος από την πολύ αυστηρή, ακόμη και πολιτική επιτροπεία», όπως τόνισε.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκτίμησε ότι «ήδη πρέπει να αρχίσει ο διάλογος για την επόμενη μέρα» και μάλιστα προσδιόρισε δύο παραμέτρους «θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και κοινωνικά δίκαιη» όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Προσδιόρισε ότι «δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος» και σημείωσε την ανάγκη «να σχεδιαστεί η ανάπτυξη στα δυνατά σημεία που έχει χώρα και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, η υπουργός Εργασίας προσδιόρισε ότι «για πρώτη φορά τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πλεόνασμα, 100 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017», όπως είπε. Έκανε λόγο για «πολύ καλές επιδόσεις στα έσοδα» υπογραμμίζοντας ότι «αυτό αποτελεί τη βάση για μια θετική προοπτική» και σημείωσε ότι «είναι κομβικό σημείο το ασφαλιστικό σύστημα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων ασφαλισμένων».

«Ήδη η οικονομία αρχίζει να αλλάζει και αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη» υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου φέρνοντας ως παράδειγμα «την ανταπόκριση των αγορών στην έξοδο της χώρας».

Ωστόσο η ίδια ζήτησε «μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να φανούν τα αποτελέσματα στη μείωση της ανεργίας», καθώς όπως είπε «ιστορικά σε κάθε χώρα που τη διαπερνά μια τέτοια κρίση η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας καθυστερεί». Μάλιστα η κ. Αντωνοπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα προγράμματα τα οποία σχεδιάζει το υπουργείο «από τα οποία αναμένεται να αυξηθεί η απασχόληση και να υπάρξει ύφεση της ανεργίας» όπως είπε.

Η αναπληρώτρια υπουργός έκανε ιδιαίτερα λεπτομερή αναφορά στην κοινωνική οικονομία, ανέλυσε τα σχέδια του υπουργείου για δημιουργία 100 κέντρων στήριξης της κοινωνικής οικονομίας, προσδιόρισε με σαφήνεια τις καλές πρακτικές και σε αυτό τον τομέα, διευκρινίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε φορείς που θα σκέπτονται μόνον να ακουμπούν το δημόσιο ταμείο». Μάλιστα τόνισε ότι θα οργανωθεί σειρά από περιφερειακές συσκέψεις για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και προανήγγειλε ότι «τον ερχόμενο Νοέμβρη θα έχουμε και πανελλαδικό συνέδριο κοινωνικής οικονομίας».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η Ράνια Αντωνοπούλου υπογράμμισε ότι «τα συγκεκριμένα προγράμματα σχεδιάζονται για τους ανέργους και όχι για να καλύψουν πιθανά πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων ή των υπόλοιπων φορέων», καλώντας τους δημάρχους «να καταλάβουν αυτή τη διαφορά» και σημειώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται τα προγράμματα να υποκαταστήσουν θέσεις μόνιμης εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ ανέλυσε και το περιεχόμενο προσκλήσεων οι οποίες επεξεργάζονται αυτό το διάστημα και να προκύψουν μέχρι το Σεπτέμβριο και θα αφορούν νέα προγράμματα.

«Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη χωρίς καταπολέμηση της φτώχειας και της παιδικής φτώχειας. Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη χωρίς ισχυρό κράτος πρόνοιας κράτος, κοινωνικής αλληλεγγύης με ισχυρές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς μέτρα προστασίας για το παιδί ώστε να χτυπηθεί η υπογεννητικότητα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Αναφερόμενη στην Πρόνοια υπογράμμισε πως «η χώρα μας τα χρόνια προ της κρίσης δαπανούσε το μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην πρόνοια» για να συμπληρώσει ότι «σε 2 χρόνια σχεδόν διπλασιάστηκε, για να τετραπλασιαστεί στα 4 χρόνια μέχρι το 2019».

Η κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αποτυπώνοντας τα μεγέθη που διαμορφώνονται σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα η ίδια άσκηση κριτική και στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς όπως είπε διαπιστώνει «μία ανισοκατανομή μεταξύ των δήμων έτσι ώστε η κοινωνική παρέμβαση σε ορισμένους δήμους να φτάνει στο 9,5% του πληθυσμού τους και σε άλλους δήμους με είναι μόνο 2%» για να συμπληρώσει ότι «αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι θα πρέπει να εντείνουν τις δυνάμεις τους και να ενημερώσουν τους δημότες για να μπορέσουν να επωφεληθούν όσοι χρειάζονται».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σε σχέση με τις μειωμένες θέσεις για ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς υπογράμμισε ότι το 2014 στη Στερεά Ελλάδα εντάχτηκαν 1.378 παιδιά, το 2016 εντάχτηκαν 2.820 και για φέτος υπολογίζονται να φτάσουν στις 3.000 θέσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι απουσιάζουν δομές βρεφονηπιακών σταθμών σε διάφορους δήμους και προανήγγειλε 24 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε 17 δήμους «για να αυξηθεί η δυνατότητα φιλοξενίας κατά 600 βρέφη προσχολικής ηλικίας δημιουργώντας συγχρόνως όπως είπε 170 περίπου θέσεις εργασίας στη Στερεά Ελλάδα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Φωτίου έκανε επιμέρους αναφορές και στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους διαπιστώνοντας διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των φορέων και συγχρόνως προανήγγειλε ότι «τα σχολικά γεύματα θα επεκταθούν σε 2000 μαθητές», ενώ έκανε ιδιαίτερη ανάλυση στο θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομαά που είναι ένα θέμα που απασχολεί τις περισσότερες πόλεις της Στερεάς.

«Τα μηνύματα για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών είναι απολύτως θετικά» είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και προσέθεσε ότι «η πετυχημένη έξοδος στις αγορές δημιουργεί πλέον νέες προϋποθέσεις για την οικονομία». Ο κ. Σπίρτζης ανέλυσε ένα προς ένα όλα τα έργα τα οποία εξελίσσονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είτε αυτά αφορούν το σιδηροδρομικό δίκτυο και ιδιαίτερα την γραμμή υψηλών ταχυτήτων Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο κρίσιμο τμήμα που διαπερνά τη Φθιώτιδα, είτε αφορούν τον Ε65.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τους περιφερειακούς άξονες τόνισε πως υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια και είτε προωθούνται έργα που είναι ώριμα σε επίπεδο μελετών και απαλλοτριώσεων είτε προωθούνται μελέτες που καλύπτουν σχεδόν όλα τα αιτήματα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τα διόδια αποκάλυψε ότι «τον ερχόμενο μήνα θα υπάρξει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εγκατάσταση των συστημάτων για να υπάρχει αναλογική κοστολόγηση στα διόδια» και τόνισε πως «με τον τρόπο αυτό τα διόδια θα μειωθούν» ενώ σημείωσε τις ενδιάμεσες αλλαγές στους συμβατικούς όρους στις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας για τις επενδύσεις προσδιόρισε πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι «το καλό κλίμα που διαμορφώνεται στην οικονομία δημιουργεί αισιοδοξία και για επενδύσεις με σημαντικό αριθμό θέσεων απασχόλησης».

Τέλος η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έκανε ιδιαίτερες αναφορές στο τουριστικό ρεύμα εκτιμώντας ότι «τα δεδομένα έχουν ξεπεράσει και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που υπήρχαν στο πρόσφατο παρελθόν».

Η ίδια έκανε αναφορές στην προσπάθεια που καταβάλλεται για στροφή στον ποιοτικό τουρισμό αλλά και στις παρεμβάσεις που χρειάζονται για να αυξηθεί το τουριστικό προϊόν που εισέρχεται στη χώρα μας. Κάλεσε μάλιστα όλους τους πλευρές «να συμβάλλουν σε αυτή την εθνική -όπως τη χαρακτήρισε – προσπάθεια».