«Η έξοδος στις αγορές αυτήν τη στιγμή είναι ενταγμένη σε έναν οδικό χάρτη επαναφοράς της κανονικότητας στην ελληνική οικονομία και εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Θα κριθούμε από το αν θα υλοποιήσουμε μια στρατηγική που τον Αύγουστο του 2018 θα μας οδηγήσει εκτός μνημονίου», ανέφερε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον σταθμό Παραπολιτικά, ενώ πρόσθεσε ότι «το success story του κ. Σαμαρά και η πολυδιαφημιζόμενη τότε έξοδος στις αγορές είχε κοντά ποδάρια και αυτό φάνηκε από τις εξελίξεις της επόμενης περιόδου».

Ερωτηθείσα αν η σημερινή κατάσταση είναι καλύτερη ή χειρότερη για τους πολίτες απαντά ότι «εμείς δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που εξακολουθούν να βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, γι’ αυτό και τη χθεσινή επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης δεν την αντιμετωπίσαμε με πανηγυρισμούς, αλλά με τη σοβαρότητα που πρέπει να διέπει μια τέτοια διαδικασία».

«Αλλά την ίδια στιγμή», σημειώνει, «δεν γίνεται να μην βλέπουμε τα πολύ θετικά οικονομικά μεγέθη, τα οποία έχουν διαψεύσει όλες τις καταστροφολογικές προβλέψεις του προηγούμενου διαστήματος, που εκπορεύονταν κυρίως από τη ΝΔ».

«Η διεθνής κατάσταση τότε, ήταν πολύ διαφορετική, όπως και οι συμβιβασμοί που είχε κάνει τότε η κυβέρνηση Σαμαρά και πολύ διαφορετικά τα μέτρα λιτότητας τα οποία είχε επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά στους Έλληνες πολίτες, όπως επίσης είναι εντελώς διαφορετικές οι προοπτικές που ανοίχτηκαν για τη χώρα μετά τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα που ανέκυψε μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, η κ. Σβίγκου εκτιμά «ότι και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης αδικεί τον εαυτό του και αυτή του η επιδίωξη για δημοσιότητα και οι ύμνοι που πλέον περιβάλλουν το πρόσωπό του, από αυτούς που μέχρι πρότινος τον θεωρούσαν εχθρό των Ελλήνων και εχθρό της χώρας» και προσθέτει ότι «η “Βαρουφακειάδα” έχει κουράσει. Ο κ. Βαρουφάκης μιλά δυο χρόνια μετά για πολύ σημαντικά πολιτικά γεγονότα, τα οποία συγκλόνισαν όλη την Ευρώπη και καταγράφηκαν στη συλλογική συνείδηση και των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών ως ένας ωμός εκβιασμός απέναντι σε μια χώρα που προσπάθησε να σταθεί στα πόδια της, κι όλα αυτά τα αντιμετωπίζει με όρους σκανδαλοθηρίας και φτηνού “Αρλεκιν”», αναφέρει και τονίζει.

«Ό,τι έγινε εκείνη την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό στους Έλληνες πολίτες, κριθήκαμε γι’ αυτή τη συμφωνία και τώρα, με μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με δυο χρόνια πριν, μπορούμε να μιλήσουμε για τη χώρα και για το μέλλον το οποίο σχεδιάζουμε», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ο κ. Βαρουφάκης να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος η κ. Σβίγκου σημειώνει πως «τα κόμματα κρίνονται με βάση το πολιτικό πρόγραμμα που καταθέτουν και από αυτό θα κριθεί και ο κ. Βαρουφάκης» και συνεχίζει:

«Απλώς, πιστεύω ότι η τακτική που έχει ακολουθήσει την τελευταία περίοδο, που σας την περιέγραψα και πριν με όρους κουτσομπολιού και σκανδαλοθηρίας, δεν προαναγγέλλει θετικά μηνύματα γι’ αυτό που θα προσπαθήσει να αποτυπώσει και το κόμμα του».

Ερωτηθείσα για την κατεύθυνση την οποία θα είχε ενδεχόμενος ανασχηματισμός η κ. Σβίγκου απαντά πως, «ανεξάρτητα από τα πρόσωπα τα οποία κάθε φορά καλούνται να υλοποιήσουν ένα συλλογικό σχέδιο, αυτό που έχει σημασία είναι το συλλογικό σχέδιο αυτό καθ’ αυτό. Το συλλογικό σχέδιο και του κόμματος, αλλά και της κυβέρνησης. Οπότε, τα πρόσωπα έπονται του πολιτικού σχεδίου».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «στην επόμενη περίοδο που ανοίγεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η βάση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη και το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας. Το τρίπτυχο πρέπει να είναι ανασυγκρότηση κοινωνικού κράτους, δίκαιη ανάπτυξη και θεσμικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εμπεδώνουν το αίσθημα δικαίου και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών».