Την έκρηξη του Πρόεδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσε ο Νορβηγός ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν ‘Αιντε.

Οι κατηγορίες του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ξεκάθαρες ότι καλύπτει την Άγκυρα. Οι επαφές του ειδικού συμβούλου έριξαν λάδι στη φωτιά. Μέσα από μια πρωτοφανή επίθεση κατά του Έσπεν Μπαρθ Άιντε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τον Νορβηγό ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα ως ψεύτη, με τα όσα δημοσίως δηλώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μετά από μια μακρά συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο χθες το πρωί ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε βγήκε και επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις δίνοντας ουσιαστικά κάλυψη στην τουρκική αδιαλλαξία όπως αυτή καταγράφηκε στο Κραν Μοντάνα.

Ο εκνευρισμός της Κυπριακής κυβέρνησης ήταν εμφανής αρχικά με την τοποθέτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος προειδοποίησε τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι εξαναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκαλύψεις των πρακτικών προκειμένου να διαφανεί το τι λέχθηκε στις διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αργά το απόγευμα μέσα από μια πρωτοφανή επίθεση ανέφερε τα εξής: «Πραγματικά είναι θλιβερό, άνθρωποι που εκφράζουν τάχα το διεθνές δίκαιο, όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να καλύψουν την αδιαλλαξία της Άγκυρας».

Σε ομιλία του σε εκδήλωση των εκτοπισμένων Κερυνειωτών, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι είναι επίσης «θλιβερό να ψεύδεται (σ.σ. ο ‘Αιντε), λέγοντας ότι ο γενικός γραμματέας ήταν κουρασμένος και μπορεί να μην άκουσε καλά».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα «τόσο τα δικά μας όσο και τα δικά τους πρακτικά με πάσα λεπτομέρεια, για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια».

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι ο κ. ‘Αιντε επικαλείται το απόρρητο όταν καλείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες τού τι ακριβώς ελέχθη, αλλά δεν διστάζει να λέει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων.

Δριμεία επίθεση στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις​ διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά, την οποία παραχώρησε από κοινού στη​«Νέα Σελίδα» και στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών χρεώνει στον ειδικό διαμεσολαβητή προσπάθεια υπονόμευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο κ. Άιντε πραγματοποίησε μυστικές συναντήσεις με σκοπό να διασπάσει την κοινή στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας. «Στις επισκέψεις του στην Ελλάδα ο κ. Άιντε συναντιόταν εν κρυπτώ με επιχειρηματίες -γιατί άραγε;- που, όπως φάνηκε, συνδέονται με συγκεκριμένους διεθνείς παράγοντες και επιλογές για το Κυπριακό.

Σε αυτές τις συναντήσεις ήταν παρόντες και ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που αρέσκονται να με υβρίζουν προσωπικά και προσπαθούν να αμαυρώσουν την κοινή προσπάθεια της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης. Δεύτερον, ότι μας πήγε ο κ. Άιντε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης χωρίς να έχει κάνει ο ίδιος επαρκή προεργασία. Τρίτον, του επιτρέψαμε να λέει για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλαπλά ψέματα. Του τα κατέδειξα ένα προς ένα στην ίδια τη Διάσκεψη. Το γνώριζε ότι έλεγε ψέματα, αλλά δεν τον πείραζε ότι πιανόταν στα πράσα. Ευτυχώς, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση όταν προσπάθησε να εμφανίσει σε έγγραφό τις δικές του θέσεις ως δικές μας. Φοβάμαι ότι συνεχίζει αυτή του την τακτική και μετά την Ελβετία», σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.

Για την κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ με ευθύνη της Άγκυρας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συστήνει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, δεν κρύβει, ωστόσο, την ανησυχία του ότι «οι προκλήσεις της Τουρκίας μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε λάθη και ατυχήματα».