Την έντονη αντίδραση κομμάτων και πολιτικών αρχηγών έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη στο βιβλίο του «Ενήλικες στο δωμάτιο», αποσπάσματα από τα οποίο δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε σε καυστικό ύφος σχολιάζει πως ο πρώην υπουργός «έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του», δηλαδή, «τη ΝΔ και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού» και εύχεται στον Γιάννη Βαρουφάκη καλές πωλήσεις στο νέο του «βίπερ» όπως αποκαλεί το βιβλίο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι «αλλεπάλληλες αποκαλύψεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια εξόδου από την ευρωζώνη» τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Η ΝΔ σχολιάζει και την τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας για τα σχέδια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τα γραφόμενα στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για τα όσα εκτυλίχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 εντός του ηγετικού επιτελείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χαρακτήρισε την κυβέρνηση με την λέξη «συμμορία».

Το «Ποτάμι» καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει θέση με την φράση «ο κ. Τσίπρας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μιλήσει για όσα αδιανόητα αποκαλύπτει κατά καιρούς ο κ. Βαρουφάκης. Τώρα δεν δικαιούται να σιωπά». Η ανακοίνωση, δια στόματος του εκπροσώπου κ. Τσιόδρα συνεχίζει λέγοντας «τον καλούμε να τοποθετηθεί και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλα αυτά τα τυχοδιωκτικά σενάρια που λέει ότι έχει καταγράψει ο πρώην κορυφαίος υπουργός του (το asset για τη χώρα, όπως τον αποκαλούσε)».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζει τα όσα γράφονται στις σελίδες του βιβλίου με μια ανάρτηση στο Twitter όπου μιλώντας για τον κ. Βαρουφάκη αναφέρει πως «έχει τεράστιες ευθύνες, αλλά δεν είναι ψεύτης».

«Oι παραδοχές Βαρουφάκη αποδεικνύουν περίτρανα πως μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προετοίμαζαν σχέδιο που θα οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε. με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ελληνικό λαό. Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν μπορεί πλέον να σιωπά καθώς πέραν των άλλων χρειάστηκε προ της πλήρους καταστροφής ένα “αιματηρό” μνημόνιο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της το γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ.

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα, για όσα αποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του, το asset της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κ. Βαρουφακης», υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει:

«Αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν όσα υποστήριξε και ο κ. Λαφαζανης, εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Τσίπρα για μια δεκαετία, στην χθεσινή του συνέντευξη. Δεν μένει αμφιβολία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόταν, με πραξικόπημα, σχέδιο Β, την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνθήκες πλήρους καταστροφής και ανθρωπιστικής κρίσης. Ενημερώνουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πως, ούτως η άλλως, η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί πλήρως.

Κανείς δε μπορεί να παίζει με την Ευρωπαϊκή θέση της χώρας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ο κ. Τσιπρας δεν επιτρέπεται άλλο να κρύβεται. Οφείλει να τοποθετηθεί και να δεχθεί τώρα εξεταστική στη Βουλή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι «Ενήλικες στο δωμάτιο» και οι αποκαλύψεις του Βαρουφάκη

Στο βιβλίο με τίτλο  «Ενήλικες στο δωμάτιο», φράση την οποίο δανείστηκε από μία ατάκα της Κριστίν Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραθέτει διάλογό του με τον Αλέξη Τσίπρα μόλις έγιναν τα capital controls, όπως αποκαλύπτουν, Τα Νέα, το Βήμα, η Καθημερινή και το Πρώτο Θέμα.

Αλέξης Τσίπρας: « Τί; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παρατεταμένα εδώ και εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;»

Γιάννης Βαρουφάκης: « Δεν είναι δυνατόν να απλώσουμε χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή».

Αλέξης Τσίπρας: « Μα Γιάννη, όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας και δεν έχω μία , έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;»

Γιάννης Βαρουφάκης: « Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κατάσχουμε χρήματα της ΕΚΤ. Αν όμως θέλουμε το Grexit τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο με τα λεφτά αυτά χωρίς να κατηγορηθούμε για κλοπή: να εθνικοποιήσουμε τα 16 δισ. ευρώ, να τα ακυρώσουμε για να πάψουν να αποτελούν ευρώ και να τα μετονομάσουμε σε νέες δραχμές, να τα βάλουμε στα ΑΤΜ και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν καινούργιο νόμισμα»

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός ο οποίος του είχε ζητήσει να προετοιμάσει ένα σχέδιο σε περίπτωση που η χώρα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης.

Αλέξης Τσίπρας: «Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που οι δανειστές μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό.»

Γιάννης Βαρουφάκης: «Θα το κάνω».

Περιγράφει τον Γιάννη Δραγασάκη επί της ουσίας ως μια διακριτική παρουσία που κινούσε νήματα, τον Νίκο Παππά ως τον «άνθρωπο του Τσίπρα» αλλά και τονίζει ότι η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν δική του επιλογή και πως ο Τσίπρας δεν τον συμπαθούσε καθόλου.

Στεκόμενος στην γνωριμία του με τον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι αυτή έγινε το 2011 σε ένα μαγαζί στου Ψυρρή, όπου διαπίστωσε ότι ο Τσίπρας δεν είχε βαθιά γνώση των οικονομικών αλλά ούτε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς «τον ένοιαζε περισσότερο να ελέγχει τις συνιστώσες».

Στο τέλος της συνάντησής τους του ανέφερε «αν θες να γίνεις πρωθυπουργός πρέπει να μάθεις αγγλικά» κάτι που όπως λέει το πήρε στα σοβαρά και άρχισε μαθήματα.

Για το βράδυ του δημοψηφίσματος ο Βαρουφάκης λέει πως εκείνο το βράδυ ο Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε πως ίσως ετοιμάζεται πραξικόπημα, νέο Γουδή, και πως γι αυτό ήταν ενήμεροι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι μυστικές υπηρεσίες και ο Στουρνάρας.

Για τον Στουρνάρα δε, ο Βαρουφάκης λέει πως ο Τσίπρας το 2014 εξαγριωμένος αναφωνούσε πως μόλις γίνει κυβέρνηση «θα τον βγάλω από την κεντρική τράπεζα και αν χρειαστεί θα τον πετάξω έξω με τις κλωτσιές».

Για τον Γιώργο Χουλιαράκη έχει να πει ότι ήταν «μισητός» και ότι πρόκειται για έναν «αχυράνθρωπο» της τρόικας.

Για να αποδείξει πως τα όσα λέει είναι αλήθεια και έγιναν, ο Γιάννης Βαρουφάκης υποστηρίζει πως έχει καταγράψει στο κινητό του τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό αλλά και όσα γίνονταν στα Eurogroup.