Να λάβουν θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star Channel κατά του ελληνικού δημοσίου.

Η κυβέρνηση ζητά παράλληλα να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό με ποίου το συμφέρον συντάσσονται, θέτοντας το ερώτημα εάν μπορεί ένας τηλεοπτικός σταθμός που επί σειρά ετών εκπέμπει χωρίς νόμιμη άδεια, να ζητά αποζημίωση για τη διεξαγωγή του πρώτου – μετά από 30 χρόνια – διαγωνισμού για χορήγηση τηλεοπτικών αδειών. Εάν μπορεί μια εταιρεία να ζητά αποζημίωση για την απώλεια, όπως διατείνεται, διαφημιστικών εσόδων από επιλογές που έκανε η ίδια, από την ανταλλαγή προγράμματος «δράσης» με ένα άλλο σχετικό με «μαγειρική», ή από αυθαίρετες εκτιμήσεις περί απώλειας τηλεθέασης.

Εάν μπορεί ένας ιδιωτικός οργανισμός να απαιτεί τη «μεταβίβαση» στο Δημόσιο (και κατ’ επέκταση στους πολίτες) εξόδων μισθοδοσίας υπαλλήλων ή προετοιμασίας του για τη συμμετοχή σε διαδικασία, η οποία προβλέπεται από νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Επίσης, εάν μπορεί ένας τηλεοπτικός σταθμός, αξιοποιώντας την ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν προχώρησαν σε αδειοδότηση των καναλιών, να απαιτεί τη «διατήρηση» της ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο. «Εάν μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία να παρερμηνεύει μια απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως κατέπεσε στο σύνολό του ένας νόμος (4339/2015), ο οποίος προβλέπει ελάχιστο αριθμό 400 εργαζομένων ανά σταθμό. Και επί αυτής της ηθελημένης παρερμηνείας να δρομολογεί απολύσεις δεκάδων εργαζομένων».

Πηγές του υπουργείου ΨΗΠΤΕ επισημαίνουν ότι τα κόμματα, που ως το 2015 είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και της εφαρμογής του νόμου και των αποφάσεων του ΣτΕ για διεξαγωγή διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, οφείλουν να τοποθετηθούν επί της άποψης ότι οι ιδιοκτησίες των σταθμών βρίσκονταν εδώ και δεκαετίες σε «καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας».

Όπως και στο τι μπορεί να σημαίνει αυτό και πώς ακριβώς αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής τους. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η απάντηση της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι, για όλα τα παραπάνω «είναι σαφής»: «Στις πρακτικές που επιλέχθηκαν δεν υποκύπτουμε. Ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα γίνει κανονικά. Πρέπει να γίνει πολύ σύντομα. Και το τίμημα οφείλει να είναι υψηλό, ανάλογο αυτού που πέτυχε ο πρώτος διαγωνισμός. Για τη δε τήρηση των νόμων δεν τίθεται αμφισβήτηση. Τώρα είναι η ώρα των ξεκάθαρων απαντήσεων».