Είναι ανάγκη η χώρα να μπει «σε ανοδικό σπιράλ» που οδηγεί στην ολόπλευρη ισχυροποίηση της, υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, αμφισβητώντας τη δυνατότητα επανάκαμψης της οικονομίας με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ύψους 1.6 δισ ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας εκτιμά ότι η ανάκαμψη προϋποθέτει τη συνέργεια πολλών παραγόντων και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αδυνατεί να διαμορφώσει» αυτές τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες. Επιμένει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα συνέβησαν στην «περίοδο Βαρουφάκη», χαρακτηρίζοντας «θολό» το τοπίο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Στις κατηγορίες της κυβέρνησης, για επιχειρούμενη από την ΝΔ αποσταθεροποίηση της χώρας, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, απαντά ότι «Η αξιωματική αντιπολίετευση στη μακρά διαδρομή της έχει αποδείξει ότι τηρεί εθνικά υπερήφανη στάση. «Δεν κερδοσκοπεί πολιτικά πάνω στα προβλήματα της χώρας ούτε επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών».

Για την επαναλαμβανόμενη θέση της ΝΔ στο ζήτημα των εκλογών παρά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «επί δυόμιση χρόνια αποδεικνύει ότι αδυνατεί να σπάσει το “καθοδικό σπιράλ” που οδηγεί τη χώρα στην παρακμή» γι’ αυτό η ΝΔ συμμετέχοντας στον πολιτικό στίβο «ζητά από την κυβέρνηση το συντομότερο, να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να πάρουν κυρίαρχα τις αποφάσεις τους».

Στο ερώτημα εάν στόχος είναι η αυτοδυναμία, ο κ Σταϊκούρας δηλώνει ότι η ΝΔ επιδιώκει να αποτελέσει την ορθολογική επιλογή μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας ενώ και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα αναζητήσει «τις μέγιστες δυνατές πολιτικές συναινέσεις και κοινωνικές συμμαχίες».