«Χρειαζόμαστε αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, καθώς με ισοπεδωτική φορολόγηση η οικονομία δεν πηγαίνει πουθενά», επισήμανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, παρουσιάζοντας χθες το βράδυ στη Χαλκιδική το βιβλίο του με τίτλο: «Η διπλή κρίση Ελλάδας- Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015-2017».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε διάφορες προσαρμογές, κοινωνικά επώδυνες, όμως έχει σημασία να παίρνεις την πρωτοβουλία και να κάνεις εσύ την προσαρμογή από το να σου την επιβάλλουν», σημείωσε ο κ.Κύρτσος φέροντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία, που σήμερα ενόψει του Brexit «προσελκύει τράπεζες και επιχειρήσεις».

Ο ευρωβουλευτής σημείωσε πως «θα πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες με δημιουργικό τρόπο, που δεν θα στερεί από τον κόσμο βασικές υπηρεσίες, όπως στον τομέα της Υγείας». Παρατήρησε δε, ότι «δεν φτάνει η βελτίωση του μακροικονομικού πλαισίου – όλα αυτά γίνονται σε μεγάλο βαθμό έστω καθυστερημένα και με κοινωνικό κόστος- χρειάζονται όμως και σωστές ολοκληρωμένες κλαδικές πολιτικές».

«Δεν γίνεται, για παράδειγμα, ο τουρισμός να αντιμετωπίζεται σαν φορολογική αγελάδα για να καλύψουμε τα ελλείμματα και τους στόχους […] Οι κλαδικές πολιτικές είναι το Α και Ω για να βγεις από την κρίση, καθώς μέσα από αυτές γίνεται πιο εξωστρεφής η οικονομία» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ο κ. Κύρτσος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρατήρησε ότι «έχουμε επιλέξει λάθος στόχο», εκτιμώντας πως «ο πρωθυπουργός δέχθηκε η αναδιάρθρωση να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος […] και σε κάποια φάση θα ρυθμιστεί, όμως με τους όρους των πιστωτών».

Ο ευρωβουλευτής χαρακτήρισε κεφαλαιώδους σημασίας την επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών και δη των κόκκινων δανείων, σημειώνοντας πάντως, ότι στο ζήτημα αυτό «δεν υπήρχε καλή πολιτική διάθεση από την πλευρά των Ευρωπαίων», ενώ «υπάρχουν ντρίπλες στους κανόνες, που αν θέλουν να σε διευκολύνουν μπορούν να τις κάνουν».

Σημασία έχει να οργανωθεί ξανά η κοινωνία, καθώς «άνθρωποι εξαιρετικά παραγωγικοί βρέθηκαν στο επαγγελματικό κοινωνικό περιθώριο» επεσήμανε ο κ. Κύρτσος. «Πρέπει να επανεντάξουμε στην παραγωγική δημιουργική οικονομία αυτούς που περιθωριοποιήθηκαν στην κρίση», είπε. Επισήμανε περαιτέρω, την ανάγκη ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της χώρας στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας κ.λ.π.. Σημείωσε ωστόσο, ότι «αν και έχουμε παραδοσιακά πλεονεκτήματα, μέσα στην απελπισία μας να μαζέψουμε φόρους βάζουμε αυτογκόλ». Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε την πολιτική φορολόγησης των ακινήτων, «όταν είμαστε μία χώρα ιδιοκτητών».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κύρτσος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας: «Δώσαμε μία μεγάλη μάχη στρατηγικής σημασίας για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η ευρωζώνη ξεπέρασε την κρίση με τη συνταγή που εφάρμοσε και η οποία έχει αρχίσει και αποδίδει. Μείναμε σε έναν χώρο προνομιούχο, που αναπτύσσεται ικανοποιητικά έως δυναμικά. Έχει σημασία ότι είμαστε στο σωστό περιβάλλον».