Εξαιρετική είδηση, με ιδιαίτερο συμβολισμό και ένα ακόμα «καθοριστικό βήμα» για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ανακοίνωση από το επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί και την απάντηση στους καταστροφολόγους.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μπήκε το 2009, λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας και σημείωσε:

«Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018. Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης».

Και το σημαντικότερο, είπε ο πρωθυπουργός είναι «ότι δε ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας απάντησε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Εμείς, λοιπόν, αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά για την ελληνική οικονομία».

«Θέλουμε να κριθούμε από τα έργα και όχι από τα λόγια μας. Μέχρι τότε υπάρχει ένας δρόμος. Δουλειά δουλειά, δουλειά. Η ολοκλήρωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας και ειδικότερα του Περιφερειακού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, απαιτεί τη στενότερη συνεργασία και σύμπραξη των τοπικών και Περιφερειακών φορέων, ώστε να συμφωνήσουν σε ένα ενιαίο Σχέδιο, και την προσαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων που υλοποιεί η Περιφέρεια και τα Υπουργεία, στις ανάγκες αυτού του σχεδιασμού.

Η κυβέρνηση θα παρέμβει ενεργά για να ακολουθήσουμε αυτό τον προσανατολισμό. Καθοριστικός σχετικά με τον αναπτυξιακό και την ένταξη των χρηματοδοτικών εργαλείων σε αυτόν, θα είναι ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η ίδρυση της οποίας αποφασίστηκε πρόσφατα, μετά από σχετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος παρέχει εργαλεία ενίσχυσης της συνεργασίας των επιχειρήσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.