Επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για την οικονομία. Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος τόνισε ότι το να λες ότι με τη συμφωνία του Eurogroup δημιουργείται ξέφωτο για τον λαό χρειάζεται μεγάλο, θράσος, κάτι το οποίο η κυβέρνηση των «βρόμικων» αποστολών -όπως χαρακτηριστικά είπε- το διαθέτει.

«Σε αντίθεση με τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, αυτό που έκανε το τελευταίο Εurogroup ήταν να επικροτήσει και να επικυρώσει, τα αντιλαϊκά μέτρα της β’ αξιολόγησης και του 4ου μνημονίου. Το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Επιβεβαιώνοντας, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η κυβέρνηση των “βρόμικων” αποστολών σε βάρος του λαού», σημείωσε αρχικά ο κκ Κουτσούμπας.

Και στη συνέχεια επισήμανε ότι «το κλίμα ευφορίας, που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, σε ένα λαό γονατισμένο και ματωμένο, εξαιτίας της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, είναι και προκλητικό και εξοργιστικό. Γιατί χρειάζεται πράγματι μεγάλο θράσος -κι αυτό το διαθέτει η κυβέρνηση- να λες, ότι με τη συμφωνία του Eurogroup δημιουργείται ξέφωτο για το λαό!

Τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα; Αλήθεια, τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν στο 3,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2018-2022 και στο 2% από το 2023 μέχρι το 2060, από πού ακριβώς θα διασφαλιστούν;

Φυσικά, από εκεί που προήλθαν και τα περσινά και το φετινό: Από τη ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων. Από τις άγριες περικοπές μισθών, συντάξεων, δαπανών για την υγεία, την παιδεία. Από την άγρια φορολογία των λαϊκών στρωμάτων που προέρχεται από τη νέα καρατόμηση του αφορολόγητου, τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ κλπ.».

Στη συνέχεια ο γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε: «Μήπως θα καταργηθούν οι πάνω από 600 μνημονιακοί νόμοι; Ή μήπως δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έρχονται για το επόμενο διάστημα;

Για να συνεχίσει: «Ήδη ξεκίνησε η συζήτηση για την 3η αξιολόγηση, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το συνδικαλιστικό νόμο. Δηλαδή το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία. Θα το κάνετε κι αυτό στο όνομα της “αριστεράς και της προόδου”! Όπως επίσης, και για την όποια ρύθμιση του χρέους, θα ζητηθούν επίσης νέα μέτρα. Εδώ είμαστε και θα το δούμε. Οπωσδήποτε, υπάρχουν κάποιοι, που έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι. Είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το μεγάλο κεφάλαιο.

Οι δεσμεύσεις για “ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια, που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία” και για την “αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας” που θα συντονίζει τα κάθε είδους “επενδυτικά προγράμματα”, αφορούν ακριβώς αυτούς».

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε όσους «προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό, με ακάλυπτες επιταγές για βελτίωση της ζωής του στα χρόνια της όποιας ανάκαμψης. Για την οποία τον καλούν πάλι να υπομείνει αγόγγυστα, θυσίες δίχως τέλος».

Και τόνισε ότι «αν κάτι αξίζει να κρατήσει κανείς από τη συμφωνία στο Eurogroup, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από την τρανταχτή επιβεβαίωση, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, για την οποία πασχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, όχι μόνο δεν αποτελεί το “τέλος των θυσιών” του ελληνικού λαού, αλλά αντίθετα σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κύκλου έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και αντιλαϊκής επίθεσης διαρκείας».

Τέλος, ανέφερε: «Επιβεβαιώνεται ότι η πραγματική ελπίδα για την εργατική τάξη μπορεί να γεννηθεί μόνο μέσα από τη ρήξη και τη σύγκρουση με το σημερινό δρόμο».