Βασικό σύνθημα Έλληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην εκμετάλλευση, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, είχε η ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια του 17ου Πολιτικού-Πολιτιστικού Διήμερου για Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του κόμματος.

«Να βγάλουμε από τη μέση τις αιτίες για τα βάσανα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εμείς και οι οικογένειές μας. Nα δυναμώσουμε μαζί τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση που γίνεται όλο και πιο στυγνή, την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, που διατηρούν και μεγαλώνουν τα προνόμια των λίγων», ζήτησε αρχικά από Έλληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους ο κ. Χιώνης.

Και συμπλήρωσε: «Nα αγωνιστούμε μαζί ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους των χωρών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ που πραγματοποιούνται για να μοιράσουν οι εκμεταλλευτές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους της ενέργειας, του εμπορίου, τις αγορές, σπέρνοντας τη φρίκη στους λαούς».

Στη συνέχεια είπε ότι το ΚΚΕ με την ίδια συνέπεια που παλεύει για το δίκιο και τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων, υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μεταναστών που δουλεύουν και ζουν στην Ελλάδα και με την ίδια συνέπεια υπερασπίζεται τις ανάγκες των προσφύγων, όντας και το μόνο κόμμα που συνδέει την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεταναστευτικού-προσφυγικού με την αντιμετώπιση των αιτιών τους, το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Κάλεσε σε ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με είσοδο στη μάχη νέων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών εργαζομένων, και σε κοινή πάλη και αλληλεγγύη για ίσα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους αλλοδαπούς εργάτες ανεξάρτητα από το εάν έχουν χαρτιά.

Επίσης, τόνισε ότι σε αντίθεση με τις συμφωνίες της ΕΕ και των καπιταλιστικών κρατών, πρέπει να διεκδικηθεί το δικαίωμα των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών να πάνε στις χώρες που θέλουν με ασφάλεια.

Αναφέρθηκε στην απαίτηση για ανθρώπινους προσωρινούς χώρους υποδοχής και φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, σίτισης, υγείας, διερμηνεία και νομική βοήθεια με αποκλειστική ευθύνη του κράτους «και όχι μηχανισμών στημένων και χρηματοδοτημένων από τους υπεύθυνους για τα βάσανα τους, όπως οι ΜΚΟ».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα γρήγορων και δίκαιων διαδικασιών παροχής ασύλου, ομοίως και για την αναγκαιότητα πλήρους φροντίδας και μόρφωσης των παιδιών, καθώς και της παροχής ασύλου αμέσως στα ασυνόδευτα παιδιά.

Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα Βαλκάνια που «μυρίζουν μπαρούτι» και υπενθύμισε ότι «οι μεγάλες ιδέες» οδήγησαν σε εκατόμβες νεκρών και είναι «μεγάλες ιδέες για μεγάλες μπίζνες» και ότι δεν έχουν κανένα συμφέρον από αυτές οι λαοί.

«Στην Αλβανία η ιδέα της μεγάλης Αλβανίας και η εμφάνιση ξανά της αντιδραστικής – φασιστικής οργάνωσης του UCK. Δυναμώνει η επιθετικότητα της Τουρκίας. Στις επικίνδυνες εξελίξεις η ελληνική αστική τάξη βλέπει ευκαιρίες, οι εθνικιστές και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής παίζουν το παιχνίδι της. Όλοι μαζί μπορούμε να απομονώσουμε τους εθνικιστές, τους φασίστες που δρουν ανάμεσα στους λαούς, ανάμεσα και στους πρόσφυγες και μετανάστες με διάφορες ονομασίες και προσωπεία κι ο καθένας από την πλευρά του ρίχνουν δηλητήριο για να στρέψουν τους λαούς τον έναν ενάντια στον άλλο, για μοιράσουν οι εκμεταλλευτές τα εδάφη, τα πετρέλαια, τα πλούτη», σημείωσε για να ολοκληρώσει.