Θέση στο θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων πήρε με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Μάλιστα, από τον Περισσό περνούν το μήνυμα στον λαό «να στηρίξει τον αγώνα των συμβασιούχων», ενώ τονίζουν ότι είναι «ευθύνη του κράτους η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους συμβασιούχους των Δήμων φέρει τη σφραγίδα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αυτές οι κυβερνήσεις ψήφισαν και διατηρούν σε ισχύ ευρωενωσιακές ρυθμίσεις και μνημονιακούς νόμους, με τους οποίους ενισχύθηκε η ανταποδοτικότητα, ενώ το μόνιμο προσωπικό των Δήμων σταδιακά και μεθοδικά αντικαταστάθηκε από συμβασιούχους κι εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων, που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας.

Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απολύει χιλιάδες συμβασιούχους, καλυπτόμενη πίσω από τις διατάξεις του Συντάγματος. Αντί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη σταθερή – μόνιμη δουλειά όλων αυτών των εργαζομένων, κοροϊδεύει, υποσχόμενη δήθεν λύσεις που και την εργασιακή ανασφάλεια διαιωνίζουν και σε απολύσεις οδηγούν.

Η ρύθμιση, που ψήφισε η κυβέρνηση, αφορά προσλήψεις ελάχιστων – σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες – εργαζομένων και είναι αβέβαιο αν θα καλυφθούν από τους τωρινούς συμβασιούχους. Στρώνει το έδαφος στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών στον τομέα της καθαριότητας, σε συμφωνίες για την είσοδο εργολάβων, σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε πλήρες ξεχαρβάλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, εντατικοποίηση της εργασίας, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Συνεπώς, η προπαγάνδα της κυβέρνησης, ότι δήθεν κόπτεται για το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας, είναι παραπλανητική. Εξίσου παραπλανητικές και άθλιες είναι οι υπόγειες κυβερνητικές διαρροές ότι ο αγώνας των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, έχουν στόχο την ιδιωτικοποίηση. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ικανή όχι μόνο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και στη συκοφάντηση των αγώνων των εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, η ΝΔ, μια μερίδα δημάρχων και γνωστά παπαγαλάκια, με μοιρασμένους ρόλους, προωθούν την παράδοση του τομέα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων στα αρπακτικά νύχια των καπιταλιστών, που καραδοκούν. Είναι άλλωστε γνωστές οι δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης σε Δήμους, να προχωρήσουν στη σύναψη ΣΔΙΤ, που είναι μορφή ιδιωτικοποίησης. Αν η κυβέρνηση ήταν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, θα καταργούσε το νομοθετικό πλαίσιο που την προωθεί.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα του κλάδου και των συμβασιούχων. Καλεί το λαό να στηρίξει τον αγώνα των συμβασιούχων, να γυρίσει την πλάτη στον κοινωνικό αυτοματισμό, που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τ’ άλλα κόμματα. Η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς εργολάβους και ιδιώτες, χωρίς χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καμία απόλυση».