Ευθύνες στη ΝΔ επιρρίπτει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης για το θέμα των συμβασιούχων και τα σκουπίδια που έχουν γεμίσει τους δρόμους.

«Με την ψήφο του κ. Μητσοτάκη, η χώρα βυθίζεται στα σκουπίδια» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9FM».

Ο υπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ακολουθεί «ανεύθυνη, ανάλγητη και καταστροφική πολιτική» και αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια υποκρισίας και ανευθυνότητας».

«Αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε κυρίως με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αναδεικνύεται σε μια πρωταθλήτρια της υποκρισίας και της ανευθυνότητας. Διότι, αφενός, με την πρότασή της να υπάρξουν συμπράξεις ιδιωτών και δήμων στην καθαριότητα αρνείται τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και την προκήρυξη θέσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι όποιος δήμος παραδώσει σε ιδιώτες την καθαριότητα, δεν θα ζητήσει να καλύψει μέσω του διαγωνισμού τις θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό του στην καθαριότητα. Και, αφετέρου, η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ο ίδιος, με εντολή του έδωσε κατεύθυνση στην παράταξη που πρόσκειται στον χώρο, τη ΔΑΚΕ, να ψηφίσει υπέρ των κινητοποιήσεων, αυτή που όλες τις προηγούμενες μέρες κόπτεται για την υγεία των πολιτών» είπε.

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να συνεχίσει την απεργία ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως «η ΠΟΕ-ΟΤΑ μέσα από παραλυτικές καταστάσεις και αγκυλώσεις στο συνδικαλιστικό επίπεδο, αλλά και πολιτικές σκοπιμότητες, κατέληξε να παραταθούν οι κινητοποιήσεις μέχρι την Πέμπτη».

Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ως την Παρασκευή θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια, λέγοντας: «Έχει φανεί ότι ο κόσμος, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από κάτω δεν υιοθετούν τη στάση αυτή της διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σε πολλούς δήμους υπάρχει μια δυσφορία στους κόλπους των εργαζομένων και κάνω την εκτίμηση ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει λήξει το θέμα».

Σε ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφασίσει νέες απεργίες μετά την Πέμπτη, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι θα υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία, με βάση τις νομικές δυνατότητες που έχει, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται λόγος για πολιτική επιστράτευση, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει πλέον αυτό το μέτρο.

«Αν συνεχίσουν την απεργία θα τα βάλουμε κάτω, διότι καταλαβαίνετε ότι πια αυτό που αναδεικνύεται ως το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, είναι το θέμα της δημόσιας υγείας. Και, προφανώς, δεν μπορούμε να το αφήσουμε ούτε στα χέρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ούτε του κ. Μητσοτάκη ή άλλων σκοπιμοτήτων. Προέχει να την υπερασπιστούμε, ξέρουμε τι νομικές δυνατότητες έχουμε. Δεν μιλάω για πολιτική επιστράτευση. Ξέρετε ότι αυτό έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει πλέον ως δυνατότητα, αλλά υπάρχουν δρόμοι και μέσα για να τα αντιμετωπίσουμε. Θα το δούμε, ελπίζω να μην φτάσουμε μέχρι εκείνο το σημείο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Για την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να χρησιμοποιήσει ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων σχολίασε πως «ο κ. Μπουτάρης ισχυρίζεται για την ώρα ότι το κάνει εκτάκτως για τρεις μέρες, αλλά μπορεί να είναι ένα κρας τεστ».

Χαρακτήρισε, επίσης, «φτηνή προπαγάνδα» τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί της δημιουργίας «πελατειακού στρατού» από την κυβέρνηση.

Είπε ότι από χθες υπάρχει ένας ψηφισμένος νόμος που αποτελεί τη βέλτιστη λύση στο θέμα των συμβασιούχων για τους εξής λόγους:

  • Δρομολογεί έναν διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις τον τομέα της καθαριότητας.
  • Ο αριθμός αυτών των θέσεων θα προσδιοριστεί τελικώς με βάση τα αιτήματα των δήμων. Οι δήμοι έχουν μια κατοχυρωμένη αυτοτέλεια στη λειτουργία τους, δεν είναι το Δημόσιο ή ο υπουργός που αποφασίζει πόσοι και πού θα διοριστούν
  • Δεν αφήνει κάποιο κενό στον χώρο της καθαριότητας, διότι δίνει τη δυνατότητα να υπογραφούν νέες συμβάσεις μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού με τους ήδη εργαζόμενους.

Επισήμανε ακόμα ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις δεν υπόκεινται στον κανόνα 1 προς 4 που ισχύει για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.