Στο ελληνικό πρόγραμμα και την αποτίμηση του τελευταίου Eurogroup αναφέρθηκαν βουλευτές κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής με την ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί πολύ πιο γρήγορα και καταλόγισε ευθύνες σε κυβέρνηση και μερίδα των δανειστών. «Η απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνει μέτρα που οδηγούν, όχι σε έξοδο από την κρίση αλλά σε εμβάθυνση της κρίσης», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και υπογράμμισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ένα στοιχείο της συμφωνίας που δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι δεν λύθηκε το ζήτημα ούτε του χρέους ούτε της ποσοτικής χαλάρωσης και κατήγγειλε την προνομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 λέγοντας ότι είναι αντισυνταγματικά για τη χώρα και εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στην επιστολή της Φώφης Γεννημάτα στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες με την οποία ζήτησε ρύθμιση για τη γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας αναφέρθηκε στις ευθύνες των θεσμών για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τις διαφωνίες που δεν επέτρεψαν οριστική συμφωνία για το χρέος. Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε και στο ρόλο της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως «η ΕΚΤ δεν είναι ΔΝΤ και έχει να μεριμνήσει για δύο πράγματα: για το νόμισμά της και τη ρευστότητα μέσα στην ευρωζώνη με τους μηχανισμούς που θα αναπτύξει για να τη βελτιώσει».

«Η ΝΔ εκτιμά ότι η χώρα μας μπορεί να βαδίσει πιο αποτελεσματικά, αν εφαρμοσθεί μια άλλου μίγματος και προτεραιοτήτων συνεκτική οικονομική πολιτική», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και υπογράμμισε την ανάγκη για εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων, αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση στοχευμένων μειώσεων φορολογικών συντελεστών, καθώς και δρομολόγηση ρεαλιστικότερων δημοσιονομικών στόχων. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε την ανάγκη πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και αντιμετώπισης της του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», επίσης την ανάγκη υιοθέτησης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.

«Είναι επιβεβαιωμένο ότι από το πρώτο μνημόνιο ήταν διπλός ο στόχος αυτών των προγραμμάτων. Η επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης και η εξυγίανση του κρατικού χρέους. Αυτό συνοδεύτηκε με αντιλαϊκά μέτρα, μείωση στους μισθούς, στις κοινωνικές παροχές και στις συντάξεις, φορολογία» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι ο λαός κλήθηκε να πληρώσει για το κρατικό χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται διότι το χρέος διαχρονικά στην Ελλάδα συνδέεται με τη χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά και με την απελευθέρωση των αγορών, τις υπέρογκες νατοϊκές δαπάνες, με τη χρηματοδότηση των στόχων της αστικής τάξης».

Ο Δημήτρης Καμμένος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υπογράμμισε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης κρίνεται επιτυχές από το κόμμα του, σημειώνοντας ότι για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται κατανάλωση που στην Ελλάδα δεν υπάρχει καθώς έχει πληγεί δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και εταιρειών. Αναφέρθηκε επίσης στη φορολογία, για να υπογραμμίσει ότι στην Ευρώπη υπάρχει φορολογική ανισότητα. Μίλησε επίσης για την ανάγκη δημιουργίας ομολόγων που θα συνδεθούν με το ΑΕΠ και ομόλογα με προαίρεση αυτόματης επιμήκυνσης της λήξης εάν υπάρχει χρηματοδότηση από επίσημο φορέα.

Ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων επισήμανε ότι, ενώ η Ελλάδα έχασε την ποσοτική χαλάρωση, δεν πήρε καμία ουσιαστική απόφαση για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς και ότι υποχρεώνεται να νομοθετεί μέτρα και διατάξεις υπό αίρεση. Αυτά συμβαίνουν ενώ τα οικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται και η ανεργία παραμένει στο 25% ενώ πολλοί νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, τόνισε.