Αισιόδοξος για έξοδο στις αγορές ακόμα και μέσα στο 2017 εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας πως η απόφαση του Eurogroup άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο για τη δόση αλλά και για έξοδο στις αγορές, με διαβεβαίωση που δόθηκε στη χώρα ακόμα και για μέσα στο 2017.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε πως η εφαρμογή των μέτρων θα αναθεωρηθεί αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός. «Αυτά τα μέτρα ψηφίστηκαν με αυτή την προϋπόθεση, ότι το Ταμείο θα είναι στο πρόγραμμα και θα βάλει λεφτά, διαφορετικά ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού» τόνισε.

«Τα μέτρα (της συμφωνίας του Eurogroup) όπως φαίνεται θα είναι τα τελευταία μέτρα… Δεν βλέπω το λόγο γιατί θα υπάρχουν άλλες αξιολογήσεις» πρόσθεσε, «στόχος τώρα είναι να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ».

Ο πρόεδρος της Βουλής απέδωσε την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στη διένεξη ΔΝΤ – Γερμανίας ενώ για το χρέος είπε πως είναι ένα ζήτημα που παραμένει. «Αλλά δόθηκε στη χώρα η διαβεβαίωση ότι θα βοηθήσουν να βγούμε στις αγορές ακόμη και μέσα στο 2017 ενώ τέθηκε και το ζήτημα της ανάπτυξης το όποιο μπήκε στο κέντρο της διαδικασίας», όπως είπε.

Κατά τον κ. Βούτση «το πρόγραμμα βγαίνει, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει η οικονομία να πηγαίνει πολύ καλά όπως πηγαίνει σήμερα».

«Αν δούμε τους δείκτες της οικονομίας μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν με την κοινωνία όρθια» επισήμανε και άφησε περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, λέγοντας ότι με βάση την κουλτούρα της ΕΕ όλα είναι διαπραγματεύσιμα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, την επομένη της Συνόδου Κορυφής, με τη συμβολή της Ελλάδας η ατζέντα στην Ευρώπη έχει αλλάξει προς το κοινωνικότερο. «Στη Σύνοδο Κορυφής φάνηκε ότι έχει αλλάξει η ατζέντα, υπάρχει συνεργασία των χωρών του νότου. Συμμετέχουμε πρωταγωνιστικά στις εξελίξεις στην Ευρώπη συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις» διαβεβαίωσε.