Προβλήματα των λιμανιών με εγκαταστάσεις τους για τις οποίες δεν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Ναυτιλίας, με σχέδιο νόμου που προωθεί. Με το ίδιο σχέδιο προβλέπονται και έργα συντήρησης σε υφιστάμενες υποδομές με έγκριση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων.

Όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, πρόσφατα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζήτησε την νομιμοποίηση όσων λιμενικών εγκαταστάσεων λειτουργούν χωρίς να έχουν τηρηθεί έως τώρα όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης και για τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα από το δημόσιο στο δημόσιο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις περιφέρειες.

Σημειώνεται ότι παλαιές εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί από δήμους και κοινότητες παραδόθηκαν προς χρήση χωρίς να έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες όπως ο καθορισμός οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας και χερσαία λιμενικής ζώνης, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες κατασκευές να θεωρούνται ότι δεν έχουν άδεια.

Το πρόβλημα αποκαθίσταται πλέον με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, με νομιμοποίηση των έργων και υποδομών σε λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος μη νομίμως εκτελεσθέντα από φορείς του δημοσίου έως τον Απρίλιο του 2013, είτε αυτά έχουν ενταχθεί στο master plan είτε όχι, ενώ δίνεται λύση στο θέμα των υπέρογκων προστίμων που καλούνται να καταβάλουν σε πολλές περιπτώσεις φορείς διαχείρισης για τη νομιμοποίησή τους.

Επιπλέον θα διατίθενται χωρίς αντάλλαγμα χώροι της χερσαίας ζώνης λιμένα σε υπηρεσίες του δημοσίου, ενώ προβλέπεται η εκτέλεση έργων συντήρησης και κατασκευής υφιστάμενων λιμενικών υποδομών με έγκριση από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Ναυτιλιακής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης των συγκεκριμένων τεχνικών έργων.

Από τον Ιανουάριο έχει δημιουργηθεί από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή όλων των λιμενικών εγκαταστάσεων της χώρας, η οποία περιέχει πληροφορίες για τους φορείς διαχείρισης λιμένων ενώ ιεραρχούνται και τα αναγκαία έργα εκτέλεσης.

Για να αρχίσει η διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης, το υπουργείο Ναυτιλίας απηύθυνε επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς λιμένων δήμων και περιφερειών. Στην επιστολή τονίζεται ότι πολλές διαφορετικές μορφές φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων, ο κατακερματισμός του λιμενικού συστήματος με ένα μεγάλο αριθμό φορέων καθώς και η αναίτια σε κάποιες περιπτώσεις ύπαρξη γειτονικών μεταξύ τους λιμενικών εγκαταστάσεων με ομοειδείς δραστηριότητες δημιουργούν προβληματισμό τόσο ως προς την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του λιμενικού συστήματος όσο και σε σχέση με τη χάραξη και εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων.

Επίσης, αναφέρεται ότι το σύστημα λιμενικής διακυβέρνησης δεν έχει έως σήμερα προσαρμοστεί στις επιταγές του αντίστοιχου διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών που δίνει βαρύτητα στη συνέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη σύνδεση των λιμένων με το συνολικό μεταφορικό δίκτυο της ΕΕ και της χώρας ενώ το σχετικό νομοθετικό καθεστώς των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων χαρακτηρίζεται από πολυνομία ενώ υπάρχει και εμπλοκή διαφορετικών υπουργείων στην εποπτεία τους.

Τέλος, προστίθεται ότι πολλοί από τους φορείς διαχείρισης εκμετάλλευσης λιμένων έχουν προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψη τεχνογνωσίας, ενώ ανά την επικράτεια υπάρχουν ακόμα λιμάνια με δραστηριότητα που στερούνται Ζώνη Λιμένα.