«Βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα. Κλείσαμε την αξιολόγηση, έφυγε μια μεγάλη αβεβαιότητα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM.

«Χωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα. Κλείσαμε την αξιολόγηση, έφυγε μια μεγάλη αβεβαιότητα, έχουμε πλέον μπει στις διεργασίες αποτύπωσης και προσδιορισμού των βημάτων που πρέπει να γίνουν για το χρέος όταν λήξει το πρόγραμμα», σημείωσε ο κ. Μαντάς και πρόσθεσε: «Είναι απολύτως σαφές και από την πλευρά των θεσμών ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα και ότι και η Ευρώπη και οι θεσμοί θα μας βοηθήσουν, όχι γιατί είμαστε επαίτες, αλλά γιατί αυτή είναι και μια ευρωπαϊκή ευθύνη, μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα, να βγούμε από αυτή τη μεγάλη κρίση και να κάνουμε τα πρώτα σταθερά βήματα εξόδου με το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018».

Ερωτηθείς για τα περιθώρια συνεννόησης που υπάρχουν με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως η συνεννόηση θα πρέπει να γίνεται πάνω στα δεδομένα. «Η συνεννόηση πρέπει ν’ αφήνει απ’ έξω οποιαδήποτε σενάρια φανταστικά μπορεί να φτιάχνει ο καθένας. Πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να αντιπαρατεθούμε πάνω στα πραγματικά δεδομένα και στα πραγματικά νούμερα».

Ο κ. Μαντάς χαρακτήρισε «τραγελαφικό» το αίτημα για εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μου φαίνεται τραγελαφικό, τη συγκεκριμένη στιγμή, που κανένας σ’ αυτή τη χώρα δεν επιθυμεί μια τέτοια διαδικασία, η οποία δεν δίνει καμία απάντηση. Μόνο στο μυαλό κάποιων που θέλουν να πραγματοποιηθεί το σχέδιο μιας συνεννόησης, όπως τη λένε, με ηττημένο τον ΣΥΡΙΖΑ […] Είναι μια καρικατούρα ενός αιτήματος, στο οποίο κάποιοι είχαν επενδύσει πολλά, δηλαδή στο να αποτύχει η χώρα».

Με αφορμή την προχθεσινή ενημέρωση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, ο κ. Μαντάς, ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρθηκε εκτενώς στην ενημέρωση που έγινε από τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, τον διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθ. Μπακαλέξη, και τον πρόεδρο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών Αθ. Καποτά, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι τα έσοδα του ενιαίου ταμείου είναι ακριβώς μέσα στον στόχο του τετραμήνου. «Για τον ΕΦΚΑ, από προϋπολογισμένα 40 δισ. στο τετράμηνο έχουν εισπραχθεί 12,9 δισ., ένα ποσοστό 32%. Ακριβώς μέσα στο στόχο του τετραμήνου και καταρρίπτεται σαφέστατα το ότι έχουν καταρρεύσει τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Ίσα-ίσα, η απόδοση σε σχέση με άλλους περιόδους είναι πολύ μεγαλύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωσε, δε, ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν να υπάρξουν τα αντίμετρα και οι αποδόσεις του όποιου κοινωνικού μερίσματος», ενώ δήλωσε «απολύτως βέβαιος ότι και το 2017 θα προκύψει κοινωνικό μέρισμα». «Δεν πετάμε στα ουράνια, ξέρουμε ότι έχουμε έναν πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας […] αλλά θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις χρειάζονται ώστε να υπάρξει ανακούφιση», επεσήμανε ο κ. Μαντάς.