Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, απαντώντας σε ερώτηση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ποια είναι η εκτίμηση του για την πορεία των ελληνοτουρκικών ζητημάτων μετά και την επίσκεψη Γιλντιρίμ.

Όπως είπε ο κ. Λεβέντης, τα θέματα αυτά τα συζήτησαν με τον κ. Τσίπρα και του είπε να μην περιμένει λύσεις στο Κυπριακό. «Σε όλα τα θέματα είναι πάγια τακτική των Τούρκων να χρονοτριβούν και στο τέλος να ανακαλύπτουν προβλήματα και να ματαιώνουν την συναίνεση και τις συμφωνίες».

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, οι προσδοκίες του τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα εκκρεμή ελληνοτουρκικά θέματα είναι πολύ χαμηλές ως μηδαμινές.

Άλλωστε όπως αποκάλυψε, και ο κ. Τσίπρας δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και οι ελπίδες του επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο η ΕΕ να πιέσει την τουρκική πλευρά, ώστε να αλλάξει την αρνητική της στάση.

Ο κ. Λεβέντης κλήθηκε να απαντήσει τι ακριβώς εννοούσε με τη δήλωση του ότι ο κ. Τσίπρας θα ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε οικουμενική κυβέρνηση, αλλά ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που είναι κάθετα αντίθετος, διευκρίνισε πως αυτή είναι κυρίως η δική του αίσθηση που αποκόμισε μετά τη συνάντηση τους.

Όπως είπε ο κ. Λεβέντης, μίλησαν με τον πρωθυπουργό για το θέμα της απλής αναλογικής και στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι αυτός ψήφισε την απλή αναλογική, εν αντιθέσει με την Φ. Γεννηματά, που με τη στάση της προικοδότησε τον κ. Μητσοτάκη με 50 έδρες καθώς θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις.

Όπως είπε ο κ. Λεβέντης, η αίσθηση που έχει αποκομίσει είναι ότι ο κ. Τσίπρας λόγω και της στάσης του στην απλή αναλογική θα ήταν ανοιχτός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εν αντιθέσει με τον κ. Μητσοτάκη – που όπως υποστήριξε – περιμένει να πέσει ο Τσίπρας για να αναλάβει την εξουσία μόνος του.

Μάλιστα ο κ. Λεβέντης άσκησε κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ για τη στάση του και έφερε ως παράδειγμα τον Αντώνη Σαμαρά που παρά την κυριαρχία του, για το καλό της χώρας, προτίμησε συμμαχική κυβέρνηση.