Με εκατέρωθεν μηνύματα για πολλά από τα ανοιχτά ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η συνάντηση με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διμερείς σχέσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του. Καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και κρίσιμων θεμάτων που μας χωρίζουν, τόνισε.

«Υπογράμμισα ότι θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μια στενή σύμμαχο της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα υποστηρίζουμε τη φιλελευθεροποίηση της βίζας για την Τουρκία αλλά και την αποδέσμευση των κονδυλίων για τα οποία έχει δεσμευτεί η ΕΕ για τα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις παραβιάσεις των Τούρκων στον εναέριο χώρο στο Αιγαίο. «Η υλοποίηση της θετικής ατζέντας πρέπει να στηριχθεί στη σχέση καλής γειτονίας και χωρίς προκλήσεις. Όπως επεσήμανα, αυτό δεν ήταν πάντα δυνατό και κυρίως από το περασμένο φθινόπωρο ως τον προηγούμενο μήνα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή η κατάσταση δεν βοηθά. Η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται σε ανταγωνισμούς στα εξοπλιστικά αντί να επενδύουν στις κοινωνίες τους. Αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, συμφωνήθηκε να υπάρξει διαρκής επικοινωνία το επόμενο διάστημα και να είναι σε επικοινωνία οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να προλαμβάνονται εντάσεις.

Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε ότι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν και το θέμα είναι να μην κορυφώνονται οι εντάσεις. Η άμεση επικοινωνία θα βοηθήσει οι εντάσεις να επιλύονται στα αρχικά στάδια.

Πρέπει, όπως είπε, να βρούμε έναν κοινό τόπο, μια κοινή λογική για να μειώνονται οι εντάσεις.

Τι είπαν οι δύο πρωθυπουργοί για το Κυπριακό και οι παροιμίες

Αναφορικά με το Κυπριακό συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να είναι σε επικοινωνία ενόψει του νέου γύρου συζητήσεων στη Γενεύη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η επίλυση πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον και των δύο κοινοτήτων που ζουν στο νησί.

«Απαντώντας» στη δήλωση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Άιντε ότι η νέα συνάντηση για το Κυπριακό μπορεί να είναι και η τελική, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος ομόλογός του επέλεξαν παροιμίες: «Διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος τον Ισπανό ποιητή Αντόνιο Ματσάδο.

«Τελειώνει η ζωή, δεν τελειώνει ο δρόμος» ήταν η τουρκική παροιμία που χρησιμοποίησε ο Γιλντιρίμ, για να απαντήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για τους Τούρκους αξιωματικούς, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει απόλυτη διάκριση δικαιοσύνης-εκτελεστικής εξουσίας.

«Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές. Η δικαιοσύνη αποφάσισε για την έκδοση των οκτώ και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Εκκρεμεί το αίτημα ασύλου, αλλά και σε αυτό θα αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα στάθηκε απέναντι στους πραξικοπηματίες επεσήμανε και σημείωσε ότι η πολιτική τοποθέτηση της Ελλάδας ήταν ότι αυτοί δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν», είπε από την πλευρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη διάκριση των εξουσιών. Συμπλήρωσε δε ότι οι πραξικοπηματίες έκαναν πραξικόπημα και κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων.