Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας, στη δήλωσή του μπροστά από τους εκπροσώπους του τύπου, από το χθεσινό Eurogroup δόθηκε σαφής δέσμευση για το τέλος των μνημονίων, αμέσως μετά το τέλος του 3ου προγράμματος.

«Δεν χρειάζεται χαλάρωση, αλλά ένταση των προσπαθειών για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Δόθηκε ένα σαφές σήμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές και ταυτόχρονα, αυτό που αφορά τον ελληνικό λαό, μια σαφής δέσμευση για το τέλος των μνημονίων, με το τέλος του 3ου προγράμματος.

Τώρα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και όχι να χαλαρώσουμε, ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που, όμως, θα μεταφραστεί και στο επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, σε μια προοπτική δίκαιης ανάπτυξης και επούλωσης των μεγάλων πληγών της κρίσης.

Η εικόνα που έλαβα, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη φορά με πάρα πολλούς συμμάχους και υποστηρικτές στο διεθνές στερέωμα, μετά από πολύ καιρό, και αυτό παρά πολύ σημαντικό, διότι βρισκόμαστε σε μια γειτονιά με εντάσεις γύρω μας. Έχουμε μπροστά μας την προσπάθεια να διεκδικήσουμε δίκαια αιτήματα δεκαετιών. Στη Γενεύη στο τέλος του μήνα έχουμε μια ακόμα κρίσιμη Διάσκεψη για το Κυπριακό και άρα νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα, πέραν της χθεσινής θετικής εξέλιξης, ότι πατάμε ξανά στα πόδια μας και έχουμε ισχυρές και σημαντικές συμμαχίες για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων που αφορούν τον ελληνικό λαό πρωτίστως αλλά και τον ελληνισμό ευρύτερα.

Είμαστε σε μια δύσκολη χρονιά, κρατηθήκαμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βλέπουμε ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας όχι μόνο οι παραδοσιακοί σύμμαχοί μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα, η υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε: «Συμφωνώ ότι πρέπει να εκλάβουμε το χθεσινό Eurogroup ως την αφετηρία της τελικής μεγάλης προσπάθειας για την οριστική έξοδο από τη βαθιά κρίση με τις τόσες θυσίες και τις τόσο άδικες θυσίες.

Πέραν του ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια, την οποία η κυβέρνηση και τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα θα φέρουν σε πέρας και είναι δικό τους θέμα – εγώ δεν πρόκειται ποτέ να αναμειχθώ. Ξέρετε τον χαρακτήρα μου στα ζητήματα αυτά. Αλλά, θέλω να σας τονίσω ότι είμαι εδώ, παρών, στο πλαίσιο του ρόλου μου και είναι υποχρέωσή μου να στηρίξω όλη αυτή την προσπάθεια μέχρι το τέλος. Σε αυτό, το ξέρετε, το ξέρουν όλοι, θα είμαι συμπαραστάτης, πάντοτε στο πλαίσιο του συνταγματικού μου ρόλου.

Αποδείχθηκε ότι στην Ευρώπη, η αρχή της αλληλεγγύης λειτουργεί. Επειδή λειτουργεί, πρέπει να αποδείξουν οι Ευρωπαίοι ότι αντέχουν να στηρίξουν το ευρωπαϊκό όραμα, κόντρα στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Όπως οι λαοί αντέχουν, πρέπει να αντέξουν και οι ηγεσίες τους, που παίρνουν το μήνυμα. Ο ρόλος της Ευρώπης είναι να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η Ευρωζώνη δεν είναι μόνο οικονομική ζώνη. Πρέπει να προχωρήσουμε στη θεσμική πορεία. Και αυτό χρειάζεται ισχυρά εργαλεία. Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να παίξει τον δικό της ρόλο.

Δεν μεγαλοπιανόμαστε, δεν είμαστε αλαζόνες. Δεν λέμε ότι εμείς θ’ αλλάξουμε μόνοι την Ευρώπη. Όμως λέμε προς όλους τους εταίρους μας ότι είμαστε εδώ, με αφορμή και την τραυματική αυτή εμπειρία της ελληνικής κρίσης, να παλέψουμε όλοι μαζί γι’ αυτήν την Ευρώπη. Που πρέπει να την φτιάξουμε, όπως την οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της. Είναι ένα χρέος μας. Και νομίζω ότι η δική μας κρίση, το δικό μας μεγάλο πρόβλημα είναι ένα μεγάλο δίδαγμα και για μας και για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και για τις ηγεσίες της Ευρώπης. Καλή δύναμη!».